Sute de persoane sunt aşteptate în Piața Universității să ceară legalizarea parteneriatelor civile

Data actualizării: Data publicării:
logo_Asociatia MozaiQ

Sute de oameni sunt aşteptaţi sâmbătă, în Piaţa Universităţii din Capitală, la o manifestaţie de susţinere a legalizării parteneriatelor civile. Organizatorii vor oficia, simbolic, parteneriate pentru cuplurile interesate, care vor primi un certificat, informează News.ro.

Manifestaţia va avea loc sâmbătă, de la ora 14.00, în parcul Colţea din Piaţa Universităţii.

„Tradiţia noastră e iubirea şi ieşim în stradă pentru a cere legalizarea parteneriatelor civile! MozaiQ te invită sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 14, în Piaţa Universităţii (parcul Colţea) pentru a spune răspicat că vrem legalizarea parteneriatelor civile acum! Şi noi, persoanele LGBT, plătim taxe şi trebuie să fim respectaţi de stat şi societate. Ne naştem egali şi suntem liberi să iubim, iar acest lucru trebuie sa se reflecte inclusiv în recunoaşterea din partea statului. Protestăm în Piaţa Universităţii, locul unde ne-am câştigat libertatea cu sânge. Drepturile noastre nu se negociază şi nu sunt obiect al vreunor trocuri politice!”, scrie organizaţia Mozaiq, cea care a organizat evenimentul.

Potrivit organizatorilor, vor fi oficiate, simbolic, parteneriate civile pentru cuplurile interesate, urmând ca acestea să primească un certificat. La final, toţi deputaţii vor primi o înştiinţare cu privire la numărul de parteneriate civile oficiate.

Asociaţia Mozaiq susţine că, deşi au trecut 16 ani de la dezincriminarea homosexualităţii în România, cuplurile gay nu sunt recunoscute de stat, aproximativ 400.000 de cupluri trăind în ţară fără protecţie.

„Cum ar fi dacă partenerul sau partenera ta s-ar îmbolnăvi şi nu ai avea dreptul să iei decizii medicale în numele lui/ei? Gândeşte-te cum te-ai simţi dacă la moartea partenerului tău, părinţii acestuia nu ţi-ar permite să participi la înmormântare? Cum ar fi să fii dată afară din propria casă în caz de deces al partenerei tale?”, se întreabă retoric reprezentanţii asociaţiei.

Mozaiq a adăugat că România nu respectă obligaţiile impuse de CEDO, în condiţiile în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului spune că statele europene trebuie să protejeze legal toate cuplurile.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) spune statelor europene că trebuie să protejeze legal toate cuplurile, într-o formă sau alta. România nu respectă astăzi această obligaţie. Un proiect legislativ care ar reglementa situaţia parteneriatelor civile se află în Camera Deputaţilor din Parlament. Cerem clasei politice să acţioneze imediat şi să îşi asume hotărât legalizarea cuplurilor necăsătorite. Un astfel de semnal ar transmite societăţii că şi persoanele LGBT sunt cetăţeni care merită respect”, conchid organizatorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri