Tăriceanu: Pilonul II de pensii rămâne sub administrare privată

Data actualizării: Data publicării:
160817_ilustratie_bani_08_INQUAM_Octav_Ganea

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că Pilonul II de pensii reprezintă un instrument util pentru creşterea veniturilor după retragerea din muncă, iar aceasta va fi menţinut şi statul nu va deveni administrator la pilonul II, relatează news.ro.

160817_ilustratie_bani_08_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

El spune însă că există analize care arată că fondurile de administrare iau un comision de 2,5 la sută, fiind păreri potrivit cărora un comision atât de mare nu se justifică. Tăriceanu mai spune că nu s-a pus problema existenţei sau inexistenţei Pilonului II, ci doar a nivelului de finanţare.

„Suntem de acord că Pilonul II este un instrument util pentru creşterea veniturilor după retragerea din muncă, după trecerea la pensie şi noi apreciem că trebuie menţinut, dar nu s-a pus problema, ca să fie foarte clar, nu s-a pus problema existenţei sau inexistenţei Pilonului II, ci numai a nivelului de finanţare”, a afirmat liderul ALDE.

Întrebat dacă se va hotărî ca statul să devină administrator al Pilonului II, Tăriceanu a spus: “Răspunsul este nu, pilonul II este administrat privat. Am văzut diverse analize. Una din analize indică următorul lucru, că este un comision de 2,5 la sută pe care l-au luat fondurile de administrare a pensiilor private. Acest comision mare a fost dat la început pentru a ajuta fondurile de adminsitrare a pensiilor private şi există părerea exprimată deja că acest comision atât de mare nu se justifică. Adică, până la urmă aceste fonduri se trezesc cu nişte bani pentru care nu au făcut nici un efort să adminstreze. Îşi iau un comision, mai primesc şi un comision de la noi, mai uşor”, a afirmat Tăriceanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri