Telefonul mobil, pericolul de la volan

Data publicării:
campanie telefon masina

Folosirea telefonului mobil la volan pare să fie sport naţional, în România. Cum amenzile nu par să ducă la dispariţia acestui obicei periculos, o asociaţie a încercat să-i convingă pe şoferi, cu vorba bună. Trei la sută dintre accidentele rutiere din România se produc pentru că şoferii sunt mai atenţi la ecranul telefonului, decât la drum.

La fiecare jumătate de oră, un şofer care conduce în Bucureşti e amendat pentru că foloseşte telefonul mobil în timp ce conduce. Sancţiunea, care poate ajunge la 375 de lei, nu pare să sperie pe nimeni. Efectele acestui obicei pot fi însă dramatice.

La doar 50 de kilometri la oră, cele 3-5 secunde în care nu sunteți atent la drum pot însemna parcurgerea în orb a nu mai puţin de 42 de metri”, relatează Maria Moiş, reporter Digi24.

Asociaţia Siguranţă Auto a demarat o campanie intitulată „Ține mâinile pe volan, nu pe smartphone. Voluntarii n-au reuşit însă să transmită mesajul tuturor şoferilor pe care i-au întâlnit.

Sunt însă și șoferi care spun că s-au lecuit deja de vorbitul la telefon în timp ce conduc, după ce au văzut cu ochii lor riscurile.

Mi s-a întâmplat o dată, era să Îl lovesc pe unul din faţă şi de atunci mi-a trecut definitiv. Mai bine îl las să sune şi sun eu după aia”, spune un șofer.

Sună, n-ai căştile la tine, vrei să răspunzi, de obicei nu eşti foarte atent, sau discuţia este foarte aprinsă şi încep să dai chix în trafic”, spune alt șofer.

Iar pericolul a crescut, după apariţia telefoanelor inteligente.

Dau mesaje, urmăresc Facebook sau alte rețele și atunci nu pot să fie atenți și în timpul ăsta mașina merge înainte și poate intra în altă mașină, poate lovi un pieton, un animal”, spune Virgil Mihailovici, peşedintele Asociaţiei Siguranţă Auto.

În momentul în care conducătorul auto este distras, nu este atent la modul în care conduce, este clar poate să devină una dintre cauzele favorizante ale producerii accidentului”, spune Diana Sarca, purtător de cuvânt la Poliţia Capitalei.

Anul trecut, în România au fost date aproape 100.000 de amenzi pentru folosirea telefonului mobil la volan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri