Teren gratuit pentru construcția unei case. Cine îl poate primi și în ce condiții

Data publicării:
case in constructie

Mărimea terenului pe care tinerii îl pot primi gratuit de la primărie variază în funcție de tipul localității în care se află. În avantaj sunt cei care locuiesc în sate și comune, căci pot primi chiar și 1.000 de metri pătrați. Pentru cei din orașe, însă, suprafața este mai mică, fiind cuprinsă între 250 și 400 de metri pătrați. Legea este în vigoare din 2003 și permite fiecărei primării din România să concesioneze suprafețele deținute persoanelor tinere care vor să își construiască o primă casă. Puțini sunt, însă, cei care știu de această lege şi beneficiază de ea.

Principalele condiții pentru a primi terenul de la autorităţi sunt ca cei interesați să nu aibă mai mult de 35 de ani și să nu fi avut până la acel moment vreo altă proprietate pe numele lor. Dacă îndeplinesc criteriile, pot depune o cerere la consiliul local al comunei sau al orașului în care au domiciliul. Totuși, aceştia trebuie să știe și că pot beneficia doar o singură dată de acest drept, iar cei din consiliile locale au dreptul să impună și alte criterii. Legea impune însă un termen limită de începere a lucrărilor de construcţie pentru casă, de un an de zile.

De această lege a beneficiat şi un tânăr din Oradea, care în 2004 a primit gratuit un teren la intrarea în municipiul Oradea. În total, 250 de metri pătraţi pe care şi-a construit o casă.

Eu nu am avut alte posibilităţi pe vremea aia, nu s-au dat împrumuturi bancare, nu am avut bani de o casă. Am avut un ban cu care am început proiectul, fundaţia”, spune Ratz Gyorgy.

La Oradea, tinerii pot primi acum numai terenuri în concesiune, dar pentru asta trebuie să plătească o sumă modică de trei lei pe an pe metru pătrat.

Chiar dacă această lege are o vechime de 13 ani, puţini au fost cei care au intrat în posesia unui teren concesionat de la primărie pentru construcţia unei locuinţe. De vină sunt şi primăriile care nu îşi dau prea mult interesul pentru asta. Un exemplu de acest fel este şi Timișoara unde, deși s-ar găsi tineri interesați să primească teren, aceștia nu îl pot obţine. Cei din primărie nu au inventariat nici acum terenurile pe care le dețin, deși trebuia să fi făcut acest lucru până la finele anului trecut. Prin urmare, legea nu poate fi aplicată, pentru că nu ştiu care terenuri sunt disponibile și care nu.

Eu am cerut inventarierea tuturor terenurilor pe care am putea să le dăm tinerilor ca să îşi construiască o casă, pe banii lor sau pe credite bancare. Terenurile ar urma să le dăm gratuit. Este în pregătire lucrul acesta. Momentan nu este gata inventarul, dar imediat ce va fi gata vom anunţa”, a spus Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

De fapt, ultimele cereri venite din partea tinerilor timișoreni au fost acceptate în 2010.

Sunt și primării, puţine la număr, care pun în aplicare legea din 2003. La Chitila, de pildă, sunt aproape 500 de familii care au primit teren gratuit pentru construcția unei case.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri