TEZAURUL ROMÂNIEI-SUBIECT DE DEZBATERE ÎN CADRUL PROIECTULUI ,,1989, ANUL CARE A SCHIMBAT LUMEA”

Data publicării:
head articol digi24

Vineri, 12 septembrie, la Digi24 HD proiectul 1989, anul care a schimbat lumea”, continuă cu o anchetă jurnalistică amplă pe tema modului în care tezaurul României nu s-a întors, nici după 100 de ani, înapoi în ţară. Odiseea Tezaurului de la Moscova a început în decembrie 1916 când din gara Iaşi au plecat 17 vagoane pline cu 1738 de lăzi cu lingouri de aur, bijuterii şi obiecte de patrimoniu. Toate estimate la 320 de milioane de lei-aur.

Digi24 HD prezintă, în premieră, imagini document dintre cele două războaie mondiale, dezvăluie stadiul în care se află astăzi negocierile, ce s-a întâmplat cu tezaurul în perioada comunistă, ce a făcut diplomaţia română în ultimii 25 de ani, şi vorbeşte despre garanţiile pe care ţara noastră le-a avut când a trimis tezaurul la Moscova şi cum au fost acestea încălcate.

Pe parcursul întregii zile, în Jurnalele de ştiri Digi24 HD, telespectatorii pot urmări o serie de reportaje despre Convenţia de Armistiţiu cu Naţiunile Unite din 12/13 septembrie 1944, ce a dus la spolierea României, precum şi despre cele 93 de tone de aur care au sfârşit în seifurile Rusiei.

În jurnalul orei 16.00 Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, vorbeşte despre şansele României de a recupera Tezaurul naţional, dispărut dincolo de pereţii Kremlinului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri