Tipul de vin care este ușor și poate fi băut la orice masă

Data actualizării: Data publicării:
vin rosu rose pahar

Vinurile rose devin preferatele românilor. Pot fi consumate la orice masă şi sunt uşoare, spun specialiştii. Producătorii s-au adaptat atât la gusturile românilor, cât şi la cerinţele consumatorilor din Spania şi Italia. Consecinţa este că, pentru prima dată în istorie, exporturile au depăşit valoarea de 22 de milioane de euro.

Gusturile românilor s-au schimbat mult în ultimii zece ani, spun specialiştii. De la clasicul şpriţ, vinul alb îndoit cu apă minerală şi până la rose s-au parcurs multe etape.

„Nu există producător în România care să nu aibă vin rose. Înainte era foarte simplu: vin alb - carne albă, vin roşu - carne roşie. Acum s-a trecut la alte subtilităţi, în funcţie de sosuri, de ingredientele pe care le foloseşti, iar vinul rose acoperă toată paleta”, spune Dan Săvulescu, consultant.

Schimbarea obiceiurilor de consum se face greu, şi coincide şi cu schimbarea preferinţelor culinare, spun somelierii. În ultimii cinci ani, românii au început să renunţe la mâncarea acidă şi sărată, şi să adopte ceva din stilul mediteranean, pe care îl au vest-europenii. Vinurile seci sunt tot mai căutate şi la noi, iar producătorii reuşesc să exporte mai uşor vinurile care se consumă şi la noi în ţară.

„Fetească neagră acum se asortează cu toate tipurile de mâncare din regiunile din Italia sau din Spania. Este foarte apreciat pentru că acum se apropie de mâncarea de acolo”, afirmă Carmelo Sgandurra, vicepreşedintele Asociaţiei Somelierilor din România.

„Sunt musturile obţinute prin zdrobirea boabelor, musturile de prima şi a doua presă. Din această cauză aceeaşi varietate de strugure poate avea la sfârşit, după ce a fost vinificat şi ale preţuri pe piaţă. Vinurile premium pot fi cu 50% mai scumpe decât vinurile din horeca”, spune Ionuţ Făcăleţ, somelierul unei crame.

Valoarea vinurilor exportate a crescut de la 16 milioane de euro în anul 2013 la peste 22 de milioane de euro în anul 2015. Cu toate astea, importăm de două ori pe-atât. Şampania, de exemplu, se produce doar în regiunea cu acelaşi nume din Franţa.

În România, 70% dintre vinurile consumate sunt albe, spre deosebire de Franţa unde preferate sunt vinurile roşii. Secetosul an 2007 rămâne de referinţă pentru valoarea vinurilor, iar specialiştii recomandă ca vinurile roşii produse în 2016 să fie băute abia peste un an şi jumătate. Rose-ul, în schimb, poate fi băut toată vara, mai ales dacă este pus la rece.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri