Tot mai puțini români cu două joburi. Care sunt motivele

Data publicării:
tineri la munca

Edward Geib are 25 de ani şi, anul trecut, a muncit peste 12 ore pe zi. Opt ore lucra la o bancă, iar în restul timpului se ocupa de intermedieri imobiliare.

Pe partea de consiliere financiară lucram program normal, de la 9 până la 18, iar între timp încercam să rezolv şi problema cu intermedierea - seara sau în weekend, încercam să rezolv şi al doilea job”, povestește el.

În situaţia lui Edward s-au aflat, anul trecut, 184.000 de români care, pentru a câştiga mai bine, aveau două joburi. În 2006, însă, numărul celor care lucrau în mai multe locuri ajungea la 900.000. Taxele mari pe muncă şi recesiunea economică i-au determinat pe patronii din domeniul serviciilor şi al construcţiilor să renunţe la o parte dintre colaboratori. În plus, spun specialiştii, mulţi patroni au fost tentaţi să treacă o parte dintre contracte la negru, pentru a plăti mai puţine taxe şi impozite.

Există această tentaţie a unor oameni de afaceri de a abuza, dincolo de limitele legii, umane şi europene, în a folosi forţă de muncă în orice condiţii”, spune Cristian Pârvan, secretar-general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

Firmele mici şi mijlocii sunt cele mai expuse riscului de a face concedieri.

Această scădere a fost determinată, pe de o parte, de diminuarea numărului de firme şi, prin scăderea potenţialului lor economic şi managerial, nu au mai avut nevoie de ei”, arată Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional.

Frica de a-şi pierde jobul de bază îi face pe români să nu se mai gândească la alte modalităţi de a face bani în plus.

În noul context economic, nu este de mirare că oamenii sunt foarte atenţi la primul lor job, sunt mai puţin tentaţi să-şi caute al doilea job”, spune economistul Adrian Mitroi.

Tinerii spun că petrec prea mult timp la serviciu ca să-şi permită un al doilea job.

Dacă în România s-a redus numărul celor cu două locuri de muncă, în alte ţări, ca Polonia sau Bulgaria, numărul lor s-a menţinut sau chiar a crescut. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri