Toţi salariaţii sunt liberi de Ziua Copilului

Data actualizării: Data publicării:
Redheads Are Celebrated At The Annual Irish Redhead Convention
CORK, IRELAND - AUGUST 23: Children participate in the carrot throwing event at the Irish Redhead Convention which celebrates everything to do with red hair held in the village of Crosshaven on August 23, 2015 in Cork, Ireland. Some of the events include the coronation of the Redhead King and Queen, Carrot-tossing, ginger speed-dating, best red beard, best red dog, freckle counting and a redhead parade. The Convention began as a friendly joke between redheaded siblings Joleen and Denis Cronin and also serves as a fundraiser for the Irish Cancer Society raising awareness about skin cancer and melanoma. Red hair is the rarest of hair colours and accounts for just 0.6% of the global population. Ireland has the second highest per capita population of redheads at 10%, next only to Scotland at 13%. The United States is believed to have less than 2% of redheads. (Photo by Clodagh Kilcoyne/Getty Images)

Salariații vor sta acasă pe 1 iunie, de Ziua copilului, acesta fiind primul an în care ei beneficiază de această zi liberă. Vor profita atât salariații care au copii, cât și ceilalți, fără deosebire.

Redheads Are Celebrated At The Annual Irish Redhead Convention
FOTO: Getty Images

Pe 1 iunie se sărbătorește Ziua copilului și, potrivit Codului muncii, este o zi în care nu se lucrează. Anul acesta, 1 iunie cade într-o zi de joi. În lunea imediat următoare - 5 iunie - va fi din nou zi liberă, fiind a doua zi de Rusalii.

Anumite categorii de salariați au, totuși, obligația de a se prezenta la serviciu. Este vorba de unitățile sanitare și unitățile de alimentație publică, pentru care trebuie să existe programe de lucru speciale.

Acestor categorii de angajați trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, explică avocatnet.ro.

În toamna anului trecut, parlamentarii au stabilit ca Ziua copilului să devină o zi liberă legală pentru toți salariații, indiferent dacă sunt părinți sau nu.

Guvernul Cioloș a susținut adoptarea acestei legi.

În expunerea de motive, inițiatorii au invocat mai multe motive, printre care timpul puțin pe care părinții ajung să-l petreacă alături de copii. „Într-un sondaj realizat de Gallup în ianuarie 2010, aproape jumătate din copii au răspuns că petrec în medie 1 oră / zi dintr-o săptămână împreună cu părinții. Mai mult, în timpul petrecut împreună, copiii și părinții comunică foarte puțin și interacționează la un nivel superficial”, se arată în expunerea de motive a proiectul de lege.

De asemenea, inițiatorii au trecut în revistă opiniile unor specialiști pentru a arăta că sunt pasibili de tulburări comportamentale copiii care nu petrec destul timp de calitate cu părinții. Nu în ultimul rând, aleșii au apelat la argumentul potrivit căruia România se află pe ultimele poziții în UE în ceea ce privește numărul zilele libere acordate angajaților.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri