Sari la conținut

Tradiţia de sute de ani, devenită afacere într-un sat din Vrancea

Unul dintre cei mai vechi producători din sat este Toader Cherju. Are 70 de ani şi a învăţat să usuce fructe în cuptor încă din copilărie, atunci când erau un aliment de bază al familiei.

Anul acesta, prunele au fost din belşug, iar producţia este una bună.

Îndeletnicirea a fost transmisă nepoţilor. Alexandru are 23 de ani şi este cel mai tânăr producător de prune uscate din sat. Dacă la început îşi ajuta bunicii în curte, acum şi-a dezvoltat o mică afacere. În urmă cu câţiva ani, şi-a construit în curte un cuptor, iar anul acesta a obţinut o producţie de 600 de kilograme.

Prunele ajung într-un cuptor tradiţional, construit din cărămidă, unde temperatura nu trebuie să depăşească 100 de grade. Focul trebuie făcut doar cu lemne din fag.

Silviu Pintilie, viceprimarul comunei Vidra: „Mai înainte aproape nu exista familie, cel puţin un membru să nu plece la piaţă cu produsele astea, îşi asigurau transportul pe diferite căi, cu camioane, cu ce se putea”.

În piaţă, un kilogram de prune uscate şi afumate se vinde cu 15 lei.