Tradiții de Paștele catolic

Data publicării:
OUA INCONDEIATE-Mediafax Foto-Razvan Chirita

În fiecare an, Rozalia Lakatoș pregăteşte un coș cu bucate pe care le duce să fie sfinţite la slujba de Înviere. După ce pune mâncarea în coş, o acoperă cu cel mai frumos ștergar al său, în cinstea marii sărbători a Învierii.

Rozalia Lakatoș: La micul dejun le vom consuma aceste mâncăruri, de aia e ou fiert și șuncă și cozonac pentru că de obicei, mai ales bunicii noștri și străbunicii noștri, cozonacul era mâncarea de dimineață, cu cafea, cu lapte, cu un ou, slănină sau șuncă?

Laszlo Bocskei, episcopul romano-catolic de Oradea: În liturghia specială avem de-a face cu foarte multe simboluri care reprezintă înnoirea, viața nouă adusă de Isus. În același semn al reînnoirii, reînnoire spirituală, dorim să binecuvântăm și bucatele cu care ne hrănim și fizic. Deci lumina învierii practic pătrunde toată existența noastră.

În gospodăriile din Bihor, Paştele este întimpinat şi cu flori şi crenguţe verzi împodpbite cu ouă.

Rozalia Lakatoș: Pregătim niște ornamente florale și cum zicem noi este pomul împodobit cu ouăle și avem niște ouă pictate cu mâna, încondeiate, făcute și desenate cu mâna.

Tradiţia împodobirii caselor şi a sfinţirii bucatelor, după slubja de Înviere, este practicată şi de ortodocşii care sărbătoresc Paştele săptănâna viitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri