Traficanți de droguri deveniți artiști în închisoare

Data publicării:
detinut artist

De la trafic de droguri la artă - este povestea mai multor deţinuţi de la penitenciarul Rahova. Trimişi pentru ani buni în spatele gratiilor, au ajuns să facă activităţi la care nu s-au gândit niciodată. Mulţi dintre ei pictează, croşetează sau confecţionează brăţări. O fac fie pentru a-şi umple timpul, fie pentru diferite recompense. Dacă participă la multe activităţi, pot primi chiar şi zile în libertate.

„Brăţări, acestea, genul ăsta, cu bile mari. Mai sunt unele care sunt mai greu de... Uitaţi! Acestea. Sunt mai migăloase. Manual, toate sunt manual”, spune Cristian.

A fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de droguri şi mai are de executat doar 4 luni. În tot acest timp petrecut la Penitenciarul Rahova şi-a descoperit un talent de care nu ştia. Toată ziua meştereşte.

Ăstea sunt făcute din hârtie şi noi facem piesele, le tăiem la dimensiune, le împletim, adaugăm și fermoar, avem diferite modele, mai mari, mai mici”, spune el.

Cristian era cunoscut drept un traficant de droguri dur, de care puţini îndrăzneau să se apropie. Până să ajungă în spatele gratiilor, nu s-a gândit niciodată că poate crea singur un obiect. Acum se laudă cu o listă întreagă de creaţii.

„Cutii de bijuterii, iconițe, ficare cu ce se petrece și către ce are vocație. Nici eu nu știam că am această vocație, să fiu sincer, niciodată nu am făcut ceva de genul”, spune el.

Un alt traficant de droguri a învăţat după gratii cine sunt Picasso, Monet și Van Gogh. Şi a descoperit că e destul de talentat la pictură.

„Am pictat, dar mi-a luat foarte mult. Două luni jumătate, cam așa”, spune el.

Reprezentanţii penitenciarelor spun că mulţi dintre deţinuţi ies din închisoare pregătiţi să înceapă o nouă viaţă.

Activităţi educative care se adresează alfabetizării sau obţinerii unei calificări profesionale”, spune Gabriela Livădariu, purtătorul de cuvânt al penitenciarului Rahova.

În prezent, peste 1.200 de persoane sunt închise pentru trafic sau consum de droguri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri