Trei modalităţi prin care puteţi învăţa meseria de programator

Data publicării:
tastatura, calculator, internet, posibil hacker

Programatorii au unele dintre cele mai mari salarii din România. Totuşi numărul celor care aleg această meserie continuă să fie insuficient. Asta cu toate că un programator nu trebuie să fie neapărat absolventul unei facultăţi de informatică. Redactarea liniilor de cod din spatele unui soft poate fi învăţată şi pe cont propriu sau în şcoli care durează mult mai puţin decât o facultate. Însă, fiecare cale pe care o urmează cineva spre meseria de programator are şi avantaje şi dezavantaje.

Sunt trei mari modalităţi prin care poate fi învăţată meseria atât de bine remunerată de programator. Fie într-o facultate, fie la o şcoală specială, fie pe cont propriu în confortul propriei locuinţe.

Din punct de vedere al acumulării de cunoştinţe facultatea pare cea mai bună variantă. Pe parcursul a trei ani studenţii sunt iniţiaţi în mai multe limbaje de programare şoi în acelaşi timp învăţaţi şi despre algoritmi sau arhitectura sistemelor de calcul. Sunt informaţii care pot fi foarte utile în această meserie.

Totuşi, pentru cei care vor să devină programatori, dar au studiat un alt domeniu, întoarcerea la facultate pentru înca trei ani s-ar putea să nu fie cea mai bună soluţie.

Mai ales în condiţiile în care, în sistemul de învăţământ din România a doua facultate se plăteşte indiferent de nota obţinită la admitere. Alternativa gratuită este învăţarea programării pe cont propriu cu ajutorul informaţiilor disponibile pe internet.

Sunt nenumărate site-uri care structurează aceste cunoştinţe în cursuri care pot fi urmate fără vreo taxă. Totuşi, învăţarea pe cont propriu nu este pentru oricine, ci doar pentru cei care sunt perseverenţi şi reuşesc să îşi gestioneze eficient timpul, mai ales dacă deja au un loc de muncă.

Sunt oameni care pur şi simplu se simt mai motivaţi atunci când se află într-o sală de curs, dar care nu mai au nici timp, nici răbdare pentru înscrierea la o facultate. Pentru ei cea mai bună soluţie poate fi cea a şcolilor de programare. Cei care vor să înveţe rapid cum să scrie coduri pot să opteze pentru cursurile intensive care se întind pe câteva luni. Avantajul acestor şcoli este că, pe lângă învăţarea limbalejor de programare, cursanţii sunt puşi în faţa obstacolelor de care se vor lovi şi în momentul în care vor ajunge să lucreze în sectorul IT.

Pentru cei care vor să înveţe programare şi să îşi păstreze actualul loc de muncă alternativă sunt cursurile care se desfăşoară doar într-o zi pe săptamână, dar care ajung să se întindă pe câţiva ani.

Marele dezavantaj al şcolilor de programare, indiferent de durata lor, este preţul. Cursurile de acolo costă între câteva sute şi câteva mii de euro. În România ajung să fie astfel mai costisitoare chiar şi decât o facultate.

Totuşi, cel puţin în momentul de faţă, salariile programatorilor sunt suficient de mari cât să justifice o astfel de investiţie. În plus, deficitul de IT-ioti, mai ales de cei capabili să scrie coduri, continuă să fie mare, aşa că obţinerea unui loc de muncă este aproape asigurată pentru cei care au un bagaj suficient de mare de cunoştinţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri