Un bărbat a renunţat să fie şofer ca să devină coşar

Data publicării:
cosar fum

 Un bărbat căuta de câteva luni un hornar autorizat care să verifice şi să cureţe şemineul din locuinţă. Intenţionează să vândă casa, iar autorizaţia coşarului era ultima pe care o aştepta.

„De hornar am dat foarte greu. Nu era până acum şi vecinul de aici mi-a dat numărul lui de telefon şi aşa am reuşit să îl contactez să îl aduc aici să îmi pun lucrurile la punct”, spune Traian Gavrilas, client.

Cel care l-a ajutat să îşi rezolve problema este Ciprian, singurul coşar autorizat din judeţul Bistriţa-Năsăud. După ani de muncă în străinătate, s-a întors acasă. Cu 600 de lei, a făcut un curs de specializare în Reghin.

Eram şofer de TIR. Nu aveam nicio legătură. Dar mi-a plăcut şi am şi rezultate destul de bune”, afirmă Ciprian Marek, coşar.

Venind acasă eram şi eu tot cu problema curăţării coşului de fum şi în tot judeţul n-am găsit pe nimeni, un coşar autorizat.

Meseria îi va aduce noroc. Deşi s-a apucat de treabă de doar o săptămână, primeşte în fiecare zi cel puţin 15 solicitări. Preţurile încep de la 50 de lei pentru servicii simple de curăţare şi cresc pe măsură ce lucrările sunt mai mari. Bărbatul are tot ce îi trebuie. O maşină dotată cu aspiratoare, perii performante de diverse mărimi şi camere video cu ajutorul cărora inspectează şi curăţă hornurile.

Chiar recomand tuturor să îşi cureţe hornul că e cel mai important lucru pe care poate să îl facă pentru siguranţa lor”, spune Filip Marin, client.

Pentru a preveni incendiile şi pentru a creşte numărul coşarilor autorizaţi, reprezentanţii ISU şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă organizează cursuri de specializare.

Principala cauză a incendiilor, mai ales în mediul rural, este dată de coşurile de fum necurăţate”, declară Marius Rus, purtător de cuvânt ISU Bistriţa-Năsău.

Pentru şomeri, cursurile sunt gratuite şi durează 3 luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri