Un bărbat cu piciorul amputat din șold, purtat anual pe drumuri pentru că legea prevede că s-ar putea vindeca

Data publicării:
amputat 2

În 2013, Nagy Pal a făcut o infecţie în urma căreia i-a fost amputat piciorul stâng. Acum are grad de handicap pentru care primeşte indemnizaţie de 230 de lei lunar. Trebuie însă ca în fiecare an să meargă la comisia de evaluare şi să primească un nou certificat de handicap.

Trebuie să iau pe o rudă să mă duc, ori să plătesc taxi. Sunt pus pe drumuri, am neplăceri, nu mi-e plăcut să mă deplasez atâta”, spune Nagy Pal.

Explicaţia pentru chinul prin care trece omul se regăseşte în lege - gradele de handicap se reînnoiesc anual. Cei care au probleme grave de sănătate trebuie să meargă în faţa unei comisii a Direcţiei de Asistenţă Specială care să constate dacă nu cumva s-au însănătoşit.

Dacă e o amputaţie de mai mică amploare se face o încadrare pe termen limitat. Urmând o reevaluare. Se analizează modul în care persoana s-a adaptat, cum i-a crescut gradul de autonomie”, spune Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al DGASPC.

Întrebat de reporter cum se pune problema dacă este cazul de o amputare din şold, ca în cazul lui Nagy Pal, purtătorul de cuvânt nu are are un răspuns.

Sănătatea mea nu are cum să se amelioreze, fiindcă am piciorul amputat. Ce înseamnă? Că ameliorarea ar fi dacă începe să crească înapoi?”, se întreabă Nagy Pal.

În fiecare an se schimbă şi persoanele din comisie, şi legea. Noi suntem foarte mici, nu ne ajută nimeni. Nu avem la Parlament niciun ajutor”, spune Sarolta Boros, preşedintele Asociaţiei Deficienţilor Locomotori din Bihor.

Anul trecut, după ce presa a prezentat situaţia unor oameni cu handicap umiliţi de comisiile de evaluare, legea a fost modificată.

„Să se prezinte pentru reevaluare, la solicitarea structurilor competente în domeniu, cu excepţia persoanelor cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil, care nu pot urma programe de recuperare şi pentru care comisia de evaluare a stabilit un termen permanent de valabilitate a certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap”, așa scrie în legea nr. 67/2014.

Nici de această dată în actul normativ nu s-a precizat cu claritate ce anume înseamnă „deficienţe într-un stadiu ireversibil”. Drept urmare, decizia de a da sau nu o astfel de încadrare, care nu i-ar mai pune pe oameni anual pe drumuri, rămâne a membrilor comisiilor judeţene de evaluare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri