Un ieșean a primit titlul de „Tezaur Uman Viu” din partea UNESCO

Data publicării:
Iesean

Casa ieșeanului e plină de culoare, iar fiecare cameră adăposteşte zeci de poveşti. Drept răsplată, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură l-a declarat „Tezaur Uman Viu”.

În comuna Scobinți din județul Iași, locuința lui Constantin Curecheriu este o comoară națională. E ușor de recunoscut, pentru că este plină mai tot timpul de oameni. Cu privirea blândă și plin de răbdare, bărbatul le explică tuturor cum funcționează fiecare obiect stămoșesc pe care îl are.

Printre multe obiecte, Constantin Curecheriu are și o mașină de spălat cu pietre în covată, în care rufele se spălau cu cenușă.

Colecționarul a visat multă vreme la muzeul său și a trecut prin încercări grele până când l-a pus pe picioare. A primit și oferte să îl vândă. Un profesor din Israel i-a oferit 500.000 de euro pentru tot muzeul, însă nici nu s-a gândit să accepte.

Este o mândrie pentru noi că avem asemenea oameni, care duc mai departe portul și tradiția populară”, spune Gheorghe Hrișcu, primarul comunei Scobinți.

Nu mă aşteptam să văd atâtea achiziţii din străbuni. Poate am mai văzut cândva pe la bunica, pe la mămica, dar s-au pierdut”, spune o săteancă.

„Vizitatori avem destui, de prin toate părţile, şi noi le mai îngrijim din când în când, le mai punem la locul lor, spune Elena Curecheriu, soţia meşterului popular.

Pentru ca o persoană să primească distincția „Tezaur Uman Viu”, trebuie să fie purtător, păstrător și transmițător de modele culturale tradiționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri