Un miliard de euro, piaţa jocurilor de noroc. La păcănele, un român joacă între 50 şi 100 de lei, spun cei din domeniu

Data publicării:
pacanele

Firma Betuniq este suspectată de procurorii italieni de legături cu gruparea mafiotă ‛Ndrangheta, care ar fi folosit firma din România pentru a spăla bani.

Imediat după descinderile din Italia, la gruparea mafiotă Drangheta, toate agenţiile din România ale firmei Betuniq au fost închise. Procurorii italieni spun că prin firmele româneşti, dar şi prin altele din Spania şi Austria, mafia italiană ar fi spălat bani proveniţi din vânzarea de droguri şi armament. Cei dornici să parieze sunt anunţaţi printr-un afiş că nici site-ul firmei nu funcţionează. După descinderile din Peninsulă, 28 de persoane au fost arestate, iar autorităţile italiene au pus sechestru pe bunuri în valoare de două miliarde de euro.

Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinori din România: „Betuniq este o firmă licenţiată în Malta, are licenţă de operare de jocuri de noroc online de la statul maltez, au deschis primele agenţii la noi la final de 2014 început de 2015. Au mers destul de slab. Activitatea lor principală este online-ul”.

Pariurile online au fost până acum câteva luni în afara legii. Dupa 10 septembrie, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc va restricţiona accesul şi conturile pe care românii le au pe site-urile de pariuri fără licenţă. Ca să îşi ia licenţa, operatorii sunt nevoiţi să plătească 20% din profitul pe care l-au realizat din decembrie 2010 până în prezent.

Sorin Constantinescu: „Până acum era infracţiune să joci la jocuri de online şi după estimările noastre erau undeva la 400.000 de români care jucau pe online”.

Jocurile de noroc din ţara noastră reprezintă o piaţă de aproape un miliard de euro, spun cei din domeniu. Doar şapte cazinouri mai sunt la nivelul întregii ţări, 5 în Capitală şi câte unul în Timişoara şi Braşov. Cea mai mare parte a industriei o reprezintă aşa numitele păcănele şi pariurile sportive.

La nivelul lui 2012, românii pierdeau în fiecare an la păcănele 420 de milioane de euro, potrivit unui studiu. Alte date spun că în România ar fi în jur de 150.000 de persoane dependente de aceste jocuri.

Sorin Constantinescu: „La cazinou înainte de criză, un client aloca 200 de euro, acum alocă 50 de euro, iar pe partea de slot machine de la 200-250-300 de lei s-a ajuns la 50-100 de lei. La pariuri sportive se joacă cu mize foarte mici, vorbim de o categorie de clienţi cu bani puţini, sunt pariuri şi de 1 leu, 2 lei, 5 lei”.

Potrivit industriei, în România sunt aproape 70.000 de aparate de tip slot machine şi aproape 30.000 de agenţii de pariuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri