Un sat întreg, pe cale de dispariție

Data publicării:
CHEIA

Multe case s-au crăpat, iar patru familii au fost evacuate. Autorităţile ştiu că satul stă pe un teren instabil, dar nu pot face nimic deocamdată, pentru că nu au bani. Speră totuşi să primească un ajutor european.

Alunecările de teren au început în satul Cheia din judeţul Cluj încă din anii 70, însă situaţia s-a agravat în urmă cu zece ani. Pereţii mai multor case s-au crăpat, iar tencuiala a căzut pe porţiuni mari. Patru familii au fost evacuate. De mai bine de doi ani, oamenii locuiesc în containere amplasate, culmea, în apropierea caselor dărăpănate. Oamenii dau vina pe exploatările din zonă. „Din cauza la puşcători de la cariera, că a puşcat aicea până aproape şi până lângă casă la vecina au venit pietrele. ŞI atunci s-a zguduit tot terenul şi normal că crapă casele şi alunecă”, a spus Zina Cherechi, localnic

Grădina a plecat aproape 2 metri 40 faţă de casă şi se vede în dreptul casei gardul care a fugit. Crapă mereu mereu”, a spus Nicolae Pop, un localnic. În total, 60 de case au probleme, însă numai patru au structura de rezistenţă afectată. 

„Din cauza alunecărilor vedeţi: terenul se duce, locuinţa se crapă, structura de rezistenţă e distrusă”, a spus Traian Bica, consilier superior pe probleme de situații de urgență. În urma unor studii, autorităţile şi-au dat seama că surpările se produc la 25 de metri adâncime, iar soluţia ar fi drenarea apelor pluviale. Pentru asta au nevoie de aproximativ două milioane de euro, mult prea mult pentru bugetul local.

„Statul nu poate să își permită să investească multe milioane de euro în consolidarea unui deal”, a spus Gheorghe Vușcan, prefectul judeţului Cluj. „Acuma ne gândim la un proiect european, măcar apele pluviale să le dirijăm și să încetinim această alunecare”, a spus Ioan Zeng, primar. O altă variantă ar fi strămutarea întregului sat, însă nici pentru acest lucru nu sunt bani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri