Un schit vechi de peste 300 de ani va reintra în circuitul monahal

Data publicării:
manastirea berislavesti21 1

 

FOTO www.radicalonline.info

„Pentru comuna Berislăvești, faptul că acest schit vechi de patrimoniu va fi reabilitat și redat circuitului de pelerinaj este un mare câștig. Alături de bijuteriile ecleziaste ale Călimăneștiului — Cozia, Turnu, Ostrov, Stânișoara, iată că Bersilăveștiul revine ce a fost odată. Noi, ca primărie, am încercat tot ce am putut, dar investiția care ar fi trebuit făcută depășea cu mult posibilitățile bugetului nostru. Schitul a primit opt hectare de pământ, noi am asfaltat drumul de acces până la poarta mănăstirii. Berislăveștiul intră astfel pe circuitul monahal al Vâlcii”, a precizat Bușagă, citat de Agerpres.

Berislăvești este un ansamblu monahal început în secolul al XVIII-lea de Alexandru Bucșenescu, mare paharnic, și finalizat de egumenul Nicodim Beligrădeanu în 1762.

Ansamblul se compune dintr-o biserică, cândva impunătoare, amintind Biserica cu hramul „Toți Sfinții” din Râmnicu Vâlcea, ridicată în aceeași perioadă, inclusiv în ceea ce privește turlele mici de pe pronaos torsate după modelul turlelor de la Mănăstirea Curtea de Argeș, o incintă pătrată, generoasă, având chilii pe două laturi, la est și nord, o frumoasă clopotniță dominând valea spre vest și o stăreție cu o impresionantă pivniță boltită spre nord.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
ramnik
Facturile Arhiepiscopiei Râmnicului, plătite de primărie
inundatii vladesti valcea iulie 2014 - sorin nicu telespectatori digi24 1
Preoţii, îndemnaţi de Arhiepiscopia Râmnicului să se roage pentru oprirea ploilor
Partenerii noștri