Urșii și sturionii, cei mai căutați de braconieri

Data actualizării: Data publicării:
urşi bruni România, ursoaică cu puiul ei
Ursoaica cu pui într-o padure din România. Foto: Getty Images

În România, sute de păsări sălbatice din ariile protejate sunt capturate şi vândute la negru, în pieţele din Capitală. Asociaţiile din domeniu atrag atenţia că braconajul este o problemă majoră, sturionii şi ursul fiind trofeele cele mai căutate. Organizaţia World Wildlife Fund spune că la nivel mondial, traficul ilegal cu animale sălbatice se regăseşte în 30% din zonele protejate.

Studiul vorbeşte despre traficul făcut în zonele UNESCO, cele mai importante zone protejate de pe planetă. În mai bine de o treime dintre ele se practică braconajul și comerțul ilegal. În ţara noastră, Delta Dunării este patrimoniu UNESCO din 1991.

Magor Csibi, director de program WWF: Avem o declarație foarte recentă a guvernatorului Deltei Dunării care spune că se pescuiește de două ori mai mult pește ilegal decât legal. Aici vorbim de cifre incredibil de mari, nici măcar nu le percepem cât de mari.

În fiecare an, 7.000 de tone de peşte sunt scoase ilegal din Delta Dunării. Cei mai căutaţi - sturionii.

Magor Csibi, director de program WWF: Între 2000 şi 2009 autorităţile europene au făcut nouă capturi de caviar ilegal provenit din România.

Urşii sunt un trofeu extrem de căutat în pădurile din România. Braconienii sunt uneori prinşi chiar în timpul acţiunilor, aşa cum s-a întâmplat la Braşov. Autorităţile au fotografiat braconierii atunci când montau capcanele pentru animale.

Paznicii de vânătoare din Pădurea Bogăţii au găsit doar în ultimele zile 12 capcane pentru animale sălbatice. În cele mai multe cazuri în ele se prind căprioarele şi porcii mistreţi, dar dacă sunt puse la o înălţime mai mare, nici urşii nu pot scăpa de ele.

Sorin Secli, reporter Digi24: Asociaţia de vânătoare din zonă are în administrare peste 17.000 de hectare de pădure. Anual, cota de vânătoare de aici este de 50 de mistreţi, 20 de căprioare şi 5 cerbi, însă din cauza braconierilor anual dispar mult mai multe animale.

Vizate sunt şi păsările sălbatice.

Ovidiu Bufnilă, purtător de cuvânt SOR: Braconajul se desfășoară cu bețele cu clei. E un clei foarte puternic, pus pe un capăt de băț, păsările vin acolo după insecte și rămân prinse de clei.

Păsările cântătoare sunt cele care cad cel mai des pradă traficanţilor. Cei care sunt prinşi că braconează, riscă dosar penal, amendă chiar și închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri