USR face referendum intern pe tema revizuirii Constituţiei în ceea ce priveşte familia

Data publicării:
usr

Uniunea Salvaţi România dă luni startul primului referendum intern de la înfiinţarea formaţiunii pentru a tranşa cea mai mare dilemă cu care s-a confruntat până acum: poziţionarea sau nu pe tema revizuirii Constituţiei în ceea ce priveşte familia. Consultarea internă a tuturor membrilor USR va dura şapte zile şi de rezultatul acesteia va depinde revenirea în partid a fondatorului partidului, Nicuşor Dan.

Cei aproximativ 1.800 de membri USR vor avea de răspuns la două întrebări:

1. „Susţineţi ca USR să aibă o poziţie ca partid pe tema referendmului Coaliţiei pentru Familie?” Variante de răspuns: DA / NU.  

2. „Cum trebuie să se poziţioneze USR ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?” Variante de răspuns: PRO / CONTRA.

Referendumul intern din USR se va desfăşura electronic, fiecare membru primind un user şi o parolă cu care se vor conecta la un sistem securizat unde va putea vota o singură dată fără posibilitatea de a reveni asupra deciziei exprimate.

Pentru a produce efecte, referendumul va trebui validat de conducerea centrală a USR, Biroul Politic. Dacă această formalitate va fi îndeplinită, se va organiza şi congresul pentru alegerea unui nou preşedinte USR, ca urmare a demisiei lui Nicuşor Dan. 

Sâmbătă, vicepreşedintele USR Vlad Alexandrescu a făcut un apel către membrii partidului de a se poziţiona împotriva modificării Constituţiei pe tema familiei, în cadrul referendumului intern, afirmând că prin asta nu s-ar pune problema legalizării căsătoriilor gay, ci trebuie să opună rezistenţă Coaliţiei pentru Familie, care devine o forţă politică „obscură”, finanţată „de la Răsărit„ şi care vrea să imprime frica în societatea românească.

Propunerea de modificare a Constituţiei este despre restrângerea familiei, o s-o restrângem mai mult decât este ea prevăzută în Constituţie. (...) Trăim în ultima vreme sub imperiul unei frici, care pare că doreşte să fie dusă de Coaliţia pentru Familie, o coaliţie care deci doreşte să pregneze societatea românească de frică, de aşteptări cu totul nejustificate, doreşte să ne facă să funcţionăm sub imperiul temerii”, a spus Vlad Alexandrescu, într-un clip postat pe Facebook.

Membrii USR, împărţiţi în trei tabere - susţinătorii lui Cristian Ghinea, cei ai lui Clotilde Armand şi cei ai lui Nicuşor Dan - au depus la partid trei platforme pentru a-şi stabili ideologia formaţiunii, în condiţiile în care primii se definesc a fi „latura conservatoare”, ceilalţi se consideră liberali, iar Nicuşor Dan - susţinătorul „unităţii în diversitate”, au precizat, pentru News.ro, surse din conducerea Uniunii Salvaţi România. Astfel, liberalii din USR au reiterat că vor milita pentru poziţionare împotriva modificării Constituţiei pe tema familiei la referendumul intern al partidului, în timp ce latura conservatoare a susţinut „întărirea căsătoriei şi a familiei, principalul fundament al societăţii”. La polul opus, Nicuşor Dan i-a rugat pe colegii săi să ia în calcul „sensibilităţile” celor care nu împărtăşesc în întregime aceste valori şi caracteristicile societăţii româneşti în momentul în care îşi aleg „bătăliile şi poziţiile”.

Referendumul intern din USR a fost declanşat la începutul lunii iunie de peste 200 de membri ai partidului, semnatari ai unei iniţiative a filialei Suceava.

Fondatorul USR a demisionat de la şefia formaţiunii pe 1 iunie după ce, cu o zi înainte, conducerea partidului a decis prin vot să se poziţioneze împotriva revizuirii Constituţiei pentru redefiniriea familiei.

Nicuşor Dan şi-a motivat demisia prin faptul că nu a putut respecta promisiunea făcută celor pe care i-a convins să intre în partid, potrivit căreia Uniunea nu va lua decizii care să contravină sentimentelor intime, identitare ale membrilor săi. El a spus că, în cazul în care un organism de conducere al partidului superior Biroului Naţional va anula decizia de poziţionare a formaţiunii pe problema familiei, el se va întoarce în USR, precizând că în caz contrar va aştepta să apară un partid în care să se regăsească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...