VIDEO. Condiții dificile într-un azil din Iași

Data publicării:
azil

Bătrână: Cinci sticle de jumătate și una de un kilogram cu apă.

Reporter: Și se încălzește?

Bătrână: Se încălzește foarte bine, ca apa de vară și ne spălăm, mă mai duc la fată, mă mai ia cu mașina, că fata locuiește la Bârnova și mă mai spăl.

Este soluţia pe care au găsit-o unii pensionari după ce, în urmă cu mai bine de o lună de zile, lucrările la centrala termică de la Căminul Sfânta Parascheva din Iași au fost oprite.

Acum, oameni sunt nevoiţi să se descurce cum pot sau să meargă la baia comunală.

Modernizarea căminului de bătrâni care includea și înlocuirea centralei termice a început în 2013 și trebuia finalizată anul trecut. În 2015, firma care s-a angajat să ducă proiectul la bun sfârșit a intrat în insolvență. Primăria a angajat un alt constructor, iar termenul de predare a lucrărilor a fost stabilit pentru februarie 2016. Şantierul însă a fost abandonat acum două luni. Peste 40 de pensionari au fost nevoiţi să plece. Alţii au acceptat să stea înghesuiți și să fie mutați de câteva ori dintr-o cameră în alta.

Valeria Ivan, director cămin de pensionari: „A trebuit să strângem la fiecare, cu îngrijitoare, cu infirmiere, cu băieți, cu salariații, să punem mâna să-i ajutăm. Bolnavii i-am urcat cu targa”.

În documentația proiectului european inițial era trecută suma de zece milioane de lei, 98% fiind nerambursabili.

Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași: „Odată cu semnarea contractului și nerespectarea lui de către constructor practic am pierdut restul de sumă care trebuia decontat pe lucrările care trebuiau să le efectueze firma în cauză”.

Până acum au fost realizate 56% din lucrările proiectului. Săptămâna viitoare va avea loc o licitație pentru desemnarea celui de-al treilea constructor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri