VIDEO. Condițiile în care lucrează angajații din domeniul cel mai bine plătit în România

Data publicării:
fabrica tutun

Cele mai mari salarii din România în luna februarie 2015 au fost obţinute de angajaţii din industria tutunului. În total sunt 3000 de salariaţi în această industrie, care au obţinut lefuri mai mari de 5.000 de lei pe lună.

Gilda Lazăr, director într-o companie de prelucrare a tutunului, spune că această industrie este al doilea plătitor de taxe la stat, după cea petrolieră, iar la uşa fabricii bat sute de oameni în fiecare lună.

„Colegii mei care se ocupă de recrutare primesc foarte multe CV-uri. În creşterile de salariu se are în vedere performanţa fiecărui angajat. Evoluţia performanţei se măsoară de două ori pe an”, spune Gilda Lazăr.

Joburile libere sunt anunţate mai întâi oamenilor care deja lucrează în companie. Printre beneficiile oferite pe lângă salariu sunt pensiile private, asigurările medicale şi de călătorie, masa zilnică oferită gratuit angajaţilor şi o cotă lunară din produse.

Peste 70% din producţia de ţigarete din cele patru fabrici din România pleacă la export. Iată un motiv în plus pentru ca salariile în această industrie să fie foarte mari.

Mai puţin răsfăţaţi sunt lucrătorii din textile, unde mâna de lucru ieftină ne-a dus renumele până în vestul Europei.

„Majoritatea consideră că e o muncă foarte grea şi plătită foarte puţin. Salariul pentru confecţioner, net, este între 800 si 1100 (de lei, n.r.), spune Daniela Militaru, managerul unui atelier de confecţii.

Diferenţa dintre cele mai mici şi cele mai mari salarii din România este de peste cinci ori. Cele mai mari lefuri sunt în prelucrarea tutunului, industria extractivă, IT şi servicii financiare. La polul opus se află angajaţii din turism, textile, industria alimentară şi industria mobilei, care câştigă cu puţin peste salariul minim din

Cele mai mari salarii (februarie 2015)

Fabricarea produselor din tutun: 5.151 de lei/lună.

Petrol şi gaze: 4.158 lei

Asigurări şi bănci 3.780 lei

IT şi comunicaţii 3.500 lei

Cele mai mici salarii (februarie 2015)

Hoteluri şi restaurante: 999 lei/lună

Textile: 1109 lei

Industria alimentară: 1178 lei

Fabricarea mobilei: 1189 lei

Sursa: INS

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri