VIDEO. Fata fără act de identitate

Data publicării:
fata

O cheamă Aleksandra, are 23 de ani şi s-a născut în 1993 în oraşul Northheim din Germania. Acolo, tatăl ei, plecat la muncă, a cunoscut-o pe mama tinerei. După ce fata lor s-a născut, au decis să se mute în România. Au plecat de acolo doar cu un document eliberat de spital, în care se atestă naşterea.

Aleksandra Julia Panczyk: „La 2 luni au venit aici in Romania, m-au adus si m-au lasat in grija bunicilor. Mama a plecat, a zis ca se intoarce, dar ea nu s-a mai intors. De la varsta de 2 luni tatal si bunicii s-au zbătut să îmi facă actele, dar nu au putut. Nu au putut pentru ca pe acea foaie de la iesirea din spital a fost doar numele mamei, la tata a fost linie”.

Mama ei, care la acea vreme era căsătorită cu un cetăţean polonez, a ezitat şă-şi folosească numele adevărat în certificatul de naştere al fetei.

Doinel Popescu, directorul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Gorj: „În aceste condiții, Aleksandra nu este cetățean român. A fost îndrumată să se adreseze autorităților din Polonia pentru identificare și pentru a o pune în legatură cu mama ei biologică”.

Aleksandra Julia Panczyk: „Am găsit-o de 8 martie, de Ziua Femeii, pe Facebook. Am încercat să vorbesc cu ea, ne-am înțeles puțin, a zis că mă iubește, că o să îmi trimită actele și că o să mă ajute să imi fac actele aici în România, dar acum nu mai răspunde”.

Tânăra trăieşte acum în satul Dobriţa din Gorj, cu iubitul ei. Nu se poate angaja nicăieri, tocmai pentru că nu are documente.

Aleksandra Julia Panczyk: „E foarte greu, sunt ca un om invizibil. Nu pot să merg la un doctor, nu pot să învăț la o școală mai departe, nu pot să mă mărit, nu am nicio posibilitate”.

Fără niciun act de identitate, tânăra a fost înscrisă la şcoală pe răspunderea tatălui.. A fost nevoită să abandoneze în ultimul an de liceu, pentru că nu putea să dea examenul de bacalaureat.

Ana Zorele Rebedea, directorul Colegiului Tehnic Ion Mincu din Târgu-Jiu: „A venit la noi la şcoală cu notele din foaia matricolă, din clasa a 8-a, în 2010. În 2011 s-a retras, nu a mai venit la şcoală”.

În ciuda tuturor problemelor, fata se consideră norocoasă: nu a avut probleme mari de sănătate, pentru care ar fi avut nevoie de spitalizare. Fără documente, ea nu putea primi îngrijiri pe termen lung.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri