Sari la conținut
News Alert

VIDEO. Primăria „La trei mături”

La trei mături” vă poate duce cu gândul la numele vreunui local, dar pentru cei din comuna Movileni este loc de rendez-vous sătesc. Asta pentru că cele trei mături sunt puse pe arcada Primăriei, care e fix în inima comunei, loc numai bun de întâlnire pentru sătenii din toate părţile. Însă, mai presus de asta, mătura e simbol pentru localitate, spune primarul.

Sorin Toma, primarul comunei Movileni: „Am luat o hotărâre de consiliu şi am făcut aici o cascadă pentru cetăţeni, ca să fie bine. Măturile reprezintă pentru noi un meşteşug. Cam toţi cetăţenii se ocupă cu producerea...M-am consultat cu nişte cetăţeni mai în vârstă şi au zis că ar fi bine şi util”.

Înainte să ajung să despletească iţele complicate ale Primăriei, chiar şi edilul-şef împletea mături.

Chiar şi arhitectul care s-a ocupat de proiect e convins de importanţa măturilor pentru comunitatea locală.

Mihai Martalogu, arhitect: „Toţi ne întrebau "ce e copacul ăla acolo?" Şi ne-am gândit că simbolul e mătura. E seva comunităţii, de aici îşi trag viaţa”.

Măturile reprezintă doar vârful de lance al proiectului. Cu cei 10.000 de lei din bugetul comunal, arhitectul a modernizat un parc şi a făcut nişte mici ansambluri arhitecturale.

Reporter: „Şi acele sculpturi ce reprezintă?”

Mihai Martalogu: „Nu stiu... E un ceva... cum să vă zic... nu trebuie să reprezinte ceva. Acel copac nu reprezintă decât un copac, acea fântână reprezintă o fântână”.

Dincolo de partea oarecum anecdotică, confecţionatul măturilor chiar este o tradiţie în Movileni, de câteva generaţii. Cel mai mare producător este Viorel Vladu. Face zilnic peste 200 de mături.

Primarul vrea chiar să înregistreze la OSIM mătura ca marcă a localităţii şi, mai mult de-atât, se gândeşte ca pe viitor să organizeze un festival al măturilor.