VIDEO. Primăria „La trei mături”

Data publicării:
maturi

La trei mături” vă poate duce cu gândul la numele vreunui local, dar pentru cei din comuna Movileni este loc de rendez-vous sătesc. Asta pentru că cele trei mături sunt puse pe arcada Primăriei, care e fix în inima comunei, loc numai bun de întâlnire pentru sătenii din toate părţile. Însă, mai presus de asta, mătura e simbol pentru localitate, spune primarul.

Sorin Toma, primarul comunei Movileni: „Am luat o hotărâre de consiliu şi am făcut aici o cascadă pentru cetăţeni, ca să fie bine. Măturile reprezintă pentru noi un meşteşug. Cam toţi cetăţenii se ocupă cu producerea...M-am consultat cu nişte cetăţeni mai în vârstă şi au zis că ar fi bine şi util”.

Înainte să ajung să despletească iţele complicate ale Primăriei, chiar şi edilul-şef împletea mături.

Chiar şi arhitectul care s-a ocupat de proiect e convins de importanţa măturilor pentru comunitatea locală.

Mihai Martalogu, arhitect: „Toţi ne întrebau "ce e copacul ăla acolo?" Şi ne-am gândit că simbolul e mătura. E seva comunităţii, de aici îşi trag viaţa”.

Măturile reprezintă doar vârful de lance al proiectului. Cu cei 10.000 de lei din bugetul comunal, arhitectul a modernizat un parc şi a făcut nişte mici ansambluri arhitecturale.

Reporter: „Şi acele sculpturi ce reprezintă?”

Mihai Martalogu: „Nu stiu... E un ceva... cum să vă zic... nu trebuie să reprezinte ceva. Acel copac nu reprezintă decât un copac, acea fântână reprezintă o fântână”.

Dincolo de partea oarecum anecdotică, confecţionatul măturilor chiar este o tradiţie în Movileni, de câteva generaţii. Cel mai mare producător este Viorel Vladu. Face zilnic peste 200 de mături.

Primarul vrea chiar să înregistreze la OSIM mătura ca marcă a localităţii şi, mai mult de-atât, se gândeşte ca pe viitor să organizeze un festival al măturilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri