Violatorii și tâlharii iertați de Tudorel Toader fac noi victime

Data actualizării: Data publicării:
bărbat în catușe
Foto: Shutterstock

Îngrijorările specialiştilor şi ale presei s-au adeverit. A crescut alarmant numărul infracţiunilor cu violenţă, după ce peste 9.000 de deţinuţi au fost eliberaţi din penitenciarele româneşti, în baza recursului compensatoriu. Se întâmplă la un an de la adoptarea legii propuse de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. La acea vreme, sindicaliştii din penitenciare au avertizat că tentativele de omor şi violurile se vor înmulţi odată cu intrarea în vigoare a actului normativ. Aproape 3.000 de noi infracţiuni cu violenţă s-au petrecut de atunci. Asta pentru că statul i-a eliberat, dar nu a luat şi măsuri pentru reintegrarea lor în societate.

De la începutul acestui an și până în octombrie, aproximativ 11.000 de deţinuţi au fost eliberaţi din penitenciarele din România. Dintre aceștia, peste 9.000 au fost puși în libertate în baza Legii recursului compensatoriu. Rata de recidivă este între 60 și 70%, spun sociologii.

Adică două treimi dintre ei comit din nou fapte asemănătoare pentru care au fost iniţial închişi. Comparativ cu 2017, anul acesta, după intrarea în vigoare a legii recursului compensatoriu, numărul a 4 tipuri de infracţiuni grave a crescut îngrijorător. Vorbim despre aproape 3.000 de noi fapte de tentativă de omor, viol, lovituri mortale şi loviri sau alte violenţe.

Sorin Dumitraşcu, preşedinte FSANP: Deja deținuții se întorc, deja se întâmplă infracțiuni grave care sunt comise de acești deținuți pentru că statul român nu s-a îngrijit de măsuri care să asigure reintegrarea acestora.

Gelu Duminică, sociolog: Cei care se reintegrează sunt excepții și nu o regulă pentru că, pe de-o parte, sunt victimele stereotipurilor și prejudecăților, pe de cealalaltă parte societatea nu are cadrul necesar pentru a-i reintegra pe piața muncii.

Ioan Durnescu, prof. Dr. Facultatea de Sociologie și Asistență Socială: Le este foarte greu să își găsească un loc de muncă. Primele 3-6 luni sunt cele mai vulnerabile pentru deținuți. Este exact perioada în care statul contribuie cel mai puțin pentru ei. Ajutorul social care este în cuantum de 142 lei pe lună.

Penitenciarele sunt oricum foarte aglomerate. Primul în top este cel din Vaslui cu un grad de ocupare de peste 166%. Acesta este urmat de Penitenciarul Brăila cu peste 154%. Şi la Târgu Jiu, Bucureşti sau la Miercurea Ciuc, centrele de detenţie şi-au depăşit cu mult capacitatea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri