Vouchere de 1,7 miliarde de lei pentru vacanţe

Data publicării:
Tourists Flock To Greek Resorts In Spite of Looming Crisis
LARISSA, GREECE - JULY9: East European tourists and locals enjoy the beach area of Paralia on July 9, 2015 in Katerini, Greece. The Greek govenment has hours left to offer Eurozone creditors a viable plan to recovery. Greece's creditors will review the measures before European leaders meet on Sunday to decide on the country's fate and whether it should stay in the euro. (Photo by Milos Bicanski/Getty Images)

Ministerul Turismului a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prin care instituţiile şi autorităţile publice ar putea fi obligate să acorde de la 1 iulie vouchere de vacanţă angajaţilor din sistemul public, în cuantum de maximum şase salarii de bază minime brute pe ţară, impactul bugetar fiind estimat la 1,73 miliarde lei.

Tourists Flock To Greek Resorts In Spite of Looming Crisis
FOTO: Getty Images

În prezent există aproximativ 1,2 milioane de persoane angajate în sistemul bugetar, iar voucherele vor putea fi folosite numai pentru vacanţe în ţară.

”Impactul anual asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea de vouchere de vacanţă în anul 2017 este estimat la circa 1,73 miliarde lei, calculat în condiţiile unui salariu minim de 1.450 lei”, arată nota de fundamentare.

Documentul stipulează că angajatorul este cel care stabileşte când acordă voucherele de vacanţă, de comun acord cu organizaţiile sindicale sau cu reprezentanţii salariaţilor.

Proiectul determină şi nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub formă de vouchere de vacanţă, ”respectiv la contravaloarea a maxim şase salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal”.

De asemenea, în cadrul proiectului de act normativ se propune stabilirea unui plafon maxim cumulat al comisionului perceput de la angajator şi unitatea afiliată, de către unităţile emitente a voucherelor la maxim 1% din valoarea voucherului de vacanţă.

”Având în vedere că domeniul turismului reprezintă una din cele mai importante surse de venit la bugetul de stat care necesită sprijin urgent şi nemijlocit din partea Guvernului precum şi faptul România a fost atenţionată de către Comisia Europeană privind faptul că riscă să depăşească limita de 3% de deficit asumată, este necesară o intevenţie legislativă de urgenţă care să stimuleze creşterea veniturilor la bugetul de stat”, arată nota de fundamentare.

Autorii proiectului estimează că veniturile din sectorul turismului la bugetul de stat sunt de aproximativ 1,5% din Produsul Intern Brut, dar prin această măsură ”se preconizează creşterea semnificativă a acestei ponderi”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri