Zeci de case din Sălaj şi Gorj riscă să se prăbuşească din cauza ploilor. Autorităţile spun că nu au bani să stabilizeze solul

Data publicării:
inundatii valcea

O casă s-a prăbuşit şi alte aproape 25 stau să se dărâme în comuna sălăjană Vârşolţ, din cauza alunecărilor de teren. O parte dintre proprietari au plecat deja din case, de teamă să nu cadă peste ei. Şi asta pentru că pereţii interiori şi exteriori sunt fisuraţi, iar uşile şi geamurile nu se mai închid. Autorităţile locale spun că nu pot face nimic din moment ce nu sunt bani.

Prefectura Sălaj a înaintat Guvernului, în baza unei solicitări primite de la Primăria Vârşolţ şi a evaluărilor făcute de specialiştii din cadrul Consiliului Judeţean, mai multe solicitări de ajutor financiar de urgenţă, dar cererile au rămas fără răspuns.

Conducerea Primăriei Vârşolţ este dispusă să ofere familiilor evacuate terenuri pentru a-şi construi alte case, însă mulţi sunt vârstnici şi nu au nici bani, nici putere să o mai ia de la capăt.

Probleme sunt şi judeţul Gorj

Mai multe drumuri au fost afectate din cauza alunecărilor de teren. Şi scoala din comuna Roşia de Amaradia a fost afectată.

O porţiune de circa 60 de metri din drumul comunal 29, care leagă Roşia de Amaradia de satul Ruget, a căzut sub nivelul şoselei, din cauza alunecărilor de teren.

Tronsonul a fost refăcut cu ajutorul angajaţilor de la mina Berbeşti, însă zona respectivă ar trebui consolidată. Deocamdată nu au fost alocate fondurile necesare.

Un alt drum care face legătura între şcoală şi biserică este închis. De asemenea, DN Târgu-Jiu Drăgăneşti este rupt pe o lungime de vreo 5 metri, groapa are adâncimea de 30 de centimetri şi alunecarea este activă. În zonă se circulă pe un singur sens.

Problema de la Roşia de Amaradia este una mai veche. Alunecările de teren au început în urmă cu câțiva ani, iar localnicii au dat vina pe lucrările miniere din zonă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri