Ziua Mondială a donatorului de sânge. Condițiile pentru a dona 

Data publicării:
donare sange GettyImages-115577520-1

 Foto: Gulliver/ Getty Images

Tema Zilei din anul 2016 este „Sângele ne unește pe toți", pentru a scoate în evidență legătura între donatori de sânge și pacienți.

Țara gazdă pentru evenimentele organizate în vederea marcării Zilei Mondiale a donatorului de sânge 2016 este Olanda, prin Sanquin, organizația națională pentru recoltarea și aprovizionare cu sânge. Evenimentul global are loc la Amsterdam, la 14 iunie în 2016.

Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.

Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari și, în același timp, prin sărbătorirea acestei zile se dorește creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie, potrivit OMS.

Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an. Aceste operațiuni medicale pot ajuta pacienții care suferă de afecțiuni ce pun viața în pericol și susțin procedurile medicale și chirurgicale complexe. Transfuziile de sânge au, de asemenea, un rol esențial de salvare în îngrijirea mamei și a copilului și în timpul dezastrelor provocate de om și naturale.

Cu toate acestea, în multe țări, cererea depășește oferta și serviciile de sănătate se confruntă cu provocarea unor rezerve insuficiente de sânge, pentru care trebuie să asigure și calitatea, și siguranța. O cantitate adecvată poate fi obținută numai prin donații regulate de către donatori voluntari, arată sursa citată.

Obiectivul OMS este ca până în 2020, toate țările să asigure întreaga cantitate de sânge necesară serviciului medical de la donatori voluntari, neremunerați. În prezent, numai 62 de țări se apropie de 100% din livrările naționale de sânge din donații de sânge voluntare, neplătite, iar 40 de țări sunt încă dependente de donatori de familie și chiar de donatori plătiți, potrivit aceleiași surse.

Numărul donatorilor de sânge din România se situează sub trei procente, faţă de media europeană  de 20-30%, arată datele OMS. Aceasta în condiţiile în care cantitatea de sânge recoltată zilnic este cu mult sub necesarul unităţilor sanitare din ţară. 

Condiții pentru a dona sânge

Donarea de sânge reduce riscul de paralizie şi de accident vascular, spun specialiştii. Sângele este împrospătat, iar imunitatea organismului creşte.  

Primul pas este să vă prezentaţi la Centrul de Transfuzie Sanguină, cu un act de identitate asupra dumneavoastră. Acolo veţi completa un chestionar pentru a vedea dacă sunteţi apt de donare.

Vârsta trebuie să fie cuprinsă între 18 şi 60 de ani, iar greutatea de peste 50 de kilograme. Pulsul regulat şi o tensiune arterială bună sunt alte condiţii care trebuie bifate.

Nu sunt acceptaţi cei care au avut intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni, care au consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării si femeile însărcinate.

Înainte de a dona, dimineaţa, puteţi lua un mic dejun lejer, din legume sau fructe. Dacă sunteţi fumător, este indicat să vă abţineţi înainte, dar şi după donare cu o oră. Dormiţi noaptea înainte de a dona sânge, iar după consumaţi mai multe lichide.

Cel care donează sânge primeşte o zi liberă de la locul de muncă, 50% reducere la abonamentul pentru transportul în comun pentru o lună şi tichete de masă. Bărbaţii nu pot face mai mult de cinci donări pe an, iar femeile maximum trei.

Citiți și:
Criză de sânge în București. Scădere drastică a numărului donatorilor
Studenții, încurajați să doneze celule stem

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri