ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ MAȘINI. Scrisoarea pe care o vor primi unii șoferi din România, în locul obișnuitelor autocolante de atenționare

Data publicării:
Ai Parcat ca un B

Oamenii din întreaga lume marchează, astăzi, ca în fiecare an, pe 22 septembrie, "Ziua fără maşini". Evenimentul promovează folosirea mijloacelor de transport în comun, bicicleta sau alte forme de deplasare ecologice, în locul maşinii personale, cu scopul de a reduce poluarea urbană.

Ziua europeană fără maşini, o iniţiativă lansată de Uniunea Europeană în 1999, a fost preluată de peste 40 de ţări pe mapamond. Statisticile efectuate arată că gazele de eşapament sunt principala sursă de poluare a marilor oraşe, care afectează dramatic sănătatea oamenilor şi contribuie semnificativ la încălzirea globală. 

Potrivit unui comunicat, Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) marcheaza "Ziua Europeana Fara Masini" (ZEFM) la Cluj in 22 septembrie 2014 si printr-o serie de actiuni de informare a cetatenilor si atentionare a soferilor, in special a celor care nu respecta normele legale si incomodeaza biciclistii si pietonii prin parcatul abuziv pe trotuare sau pistele de biciclete.

Scrisori adresate șoferilor

Membrii CCN vor distribui fluturasi de informare a cetatenilor cu privire la semnificatia ZEFM si la faptul ca la Cluj-Napoca autoritatile locale o neglijeaza, si scrisori de informare specifica pentru soferi cu privire la Ziua Europeana Fara Masini si la alternetivele la traficul automobilistic - transportul public, bicicleta, mersul pe jos si de ce acestea sunt benefice intregii comunitati, inclusiv celor care sunt obiectiv nevoiti sa utilizeze autoturismul.

De asemenea, membri ai CCN vor plasa pe autoturisme imobilizate ilegal pe piste de bicicleta nu doar obisnuitele autocolante de atentionare cu privire la abuzivitatea modului in care sunt oprite, ci si scrisori de informare si atentionare a soferului respectiv cu privire la faptul ca a incalcat normele legale chiar de Ziua Europeana Fara Masini si ca incalca astfel drepturile concetatenilor sai.

Ai parcat ca un b..., o iniţiativă de respect în trafic

Nu sunt uitati nici pietonii, urmand a se plasa scrisori specifice de informare si atentionare pe autoturismele care sunt parcate partial sau total pe trotuare si alei pietonale in locuri interzise sau cu incalcarea prevederilor legale privind latimea minima care trebuie lasata libera pentru trecerea pietonilor, cu sublinierea impactului asupra celorlalti cetateni a acstui mod de a iti lasa masina si a faptului ca ilegalitatea este comisa tocmai in Ziua Europeana Fara Masini, cu care se finalizeaza Saptamana Europeana a Mobilitatii.

 Cum arată o scrisoare?

Stimate sofer,

 Daca nu stiati, ne face placere sa va spunem ca astazi, 22 SEPTEMBRIE, este ZIUA EUROPEANA FARA MASINI! Este o zi in care in care in mii de orase din zeci de tari europene nu se circula cu autoturismul, sau cel putin nu in zona centrala. Se merge cu mijloace de transport in comun, cu bicicleta, pe jos... Si astfel toti locuitorii pot vedea ca e posibil si asa!

Probabil ca nu ati stiut de aceasta zi sau nu ati putut azi fara masina.... E bine sa va intrebati pe viitor cand va urcati la volan daca trebuie neaparat sa iesiti in oras cu masina, sau se putea si fara? Merita tot stresul, statul la stopuri, cautatul unui loc de parcare? Ganditi-va ca numarul de autoturisme creste continuu in Cluj, dar strazile nu au cum creste! Si ar trebui sa aiba loc si pietonii si biciclistii si sa avem si spatiu verde. Asa ca autoturismul nu poate fi solutia pe termen lung...

Va intrebati, desigur, care ar fi alternativele?! Ele exista in toata lumea: Transportul in comun, mersul pe bicicleta si pe jos... Toate sunt in expansiune puternica in toate tarile dezvoltate. Este adevarat ca la noi ca pieton abia mai poti strabate pe trotuarele blocate de masini si chioscuri si panouri publicitare, in autobuze e inca adesea mizerie si inghesuiala si nu vin destul de repede si nu te duc cat de aproape doresti iar ca biciclist nu ai piste si parcaje si e periculos.... Dar exista solutii care pot face aceste alternative mai convenabile ca mersul cu masina!

Si Dumneavoastra ca sofer ar trebui sa fiti interesat de promovarea transportului in comun, a traficului pietonal si a mersului pe bicicleta. Chiar daca nu veti merge Dumneavoastra mai putin cu autoturismul in urmatorii ani, va veti bucura de un trafic mai degajat! 50 de oameni ocupa mult mai putin spatiu daca sunt pe bicicleta sau intr-un autobuz decat fiecare la volanul autoturismului propriu! Pentru rezolvarea problemei transportului trebuie o strategie coerenta a municipalitatii, planuri bine gandite si aplicate consecvent. La asta putem si merita sa participam toti locuitorii, inclusiv prin exemplu personal si prin colaborare cu cei care stiu si vor sa faca ceva pentru ca deplasarea prin oras sa fie o placere!

Si noi aproape toti suntem si soferi, dar mergem cu masina in oras numai cand din motive obiective ne vedem nevoiti sa o facem. In rest mergem cu bicicleta, pe jos sau cu mijloacele de transport in comun. Si vrem sa fim respectati de cei la volan!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...