Sute de peşti morţi în albia unui râu

Data publicării:
smeeni-696x491

Comisarii de la Garda de Mediu şi inspectorii de la Direcţia Apelor Buzău-Ialomiţa fac anchete după ce pe cursul râului Călmăţui, în localitatea buzoiană Smeeni, au fost observaţi sute de peşti morţi, iar apa este murdară şi miroase urât. Autorităţile nu exclud o poluare cu dejecţii.

smeeni-696x491

Foto: smeeni.com

Un localnic a observat peştii morţi în albia râului Călmăţui luni seară şi a sunat la 112, a declarat, pentru News.ro, primarul comunei buzoiene Smeeni, Ion Andrei.

Potrivit primarului, în albia râului au fost descoperiţi sute de peşti morţi.

”Cred că e vorba de dejecţii animale, apa este neagră are un miros de gunoi pregnant. Tot peştele care a fost a murit, iar ce a rămas e în agonie”, a spus Ion Andrei.

În urma apelului la 112, la Smeeni au ajuns mai mulţi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, care au alertat Garda de Mediu.

”Azi dimineaţă (marţi n.r.) au fost aici cei de la Garda de Mediu, de la Direcţia Apelor Buzău-Ialomiţa, au prelevat probe şi fac verificări pentru a-l prinde pe cel care a făcut grozăvia. Partea proastă e că acolo, în afară de peşti, erau şi păsări şi animale care se adăpau acolo”, a declarat primarul Ion Andrei.

Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Buzău, Carmen Ichim, a precizat că este posibil ca peştii să fi murit din cauza lipsei de oxigen, dar nu este exclus ca în zonă să fi fost deversate substanţe chimice sau dejecţii de la animale.

“În dimineaţa aceasta am primit de la ISU Buzău un raport din care reiese că în seara de 29 august a fost găsită pe cursul de apă Călmăţui, la Smeeni, o cantitate de peşte mort. S-a format o echipă mixtă din reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Direcţiei Apelor pentru a identifica locul şi cauza, prin preluarea de probe din apă şi din peşte. După ce vom avea buletinul de analiză vom stabili modalitatea de acţiune ulterioară. O cauză a morţii peştilor poate fi şi lipsa cantităţii de oxigen, ştiut fiind faptul că apa nu are un debit foarte mare, dar pentru că exista o negreală pe mal se poate şi să se fi deversat substanţe organice, de la fermele de animale ori păsări sau substanţe chimice. Acest lucru se va vedea prin buletinul de analiză, a declarat Carmen Ichim.

Ea a adăugat că, în perioada următoare, vor fi verificate fermele din apropierea cursurilor de apă, dar că există şi posibilitatea ca localnicii să fi aruncat în apă dejecţii animaliere.

Primarul din Smeeni a precizat că mai mulţi localnici au luat peşti din albia râului, persoanele respective fiind identificate şi avertizate să nu îi consume.

”Consilierii s-au dus prin sat. Am găsit oameni care prinseseră peşti în agonie, i-au luat acasă. I-am descoperit, am vorbit cu ei şi i-au îngropat. Acum ştie toată lumea că nu se poate mânca. Dar răul e făcut şi nu prea cred că repopulăm curând Călmăţuiul”, a declarat Ion Andrei.

Râul Călmăţui face parte din aria naturală protejată aflată în custodia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri