Tatăl polițistului Bogdan Gigină: Erau zile în care programul lui de muncă depăşea 18 ore, doar pentru deplasarea lui Gabriel Oprea

Data actualizării: Data publicării:
20160205 OPREA 01 INQ Octav Ganea
Inquam Photos | Octav Ganea

Tatăl polițistului Bogdan Gigină – care a murit în misiune în timp ce-i asigura escorta fostului vicepremier Gabriel Oprea - spune că doreşte să de facă dreptate şi să iasă la lumină adevărul, însă la zece luni de la accident, dosarul este încă nefinalizat şi ancheta trenează, relatează News.ro.

20160205 OPREA 01 INQ Octav Ganea
Inquam Photos | Octav Ganea

Despre accidentul din 20 octombrie 2015, tatăl lui Bogdan Gigină spune că a avut loc în ora a 12-a a programului acestuia, care, deşi trebuia să fie de opt ore, ajungea în unele zile şi la 18 ore, „doar pentru a fi deplasat oficialul român de la restaurant la toaleta proprie şi retur ballroom”.

În 20 octombrie 2015, poliţistul Bogdan Gigină, de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit, la 28 de ani, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, agentul căzând cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală.

Deşi Gabriel Oprea, care la data accidentului era vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne, a fost pus sub învinuire de procurorii DNA în 5 februarie, pentru că a beneficiat nelegal de coloană oficială în deplasări personale, dosarul nu este încă finalizat şi trimis în instanţă.

În ziua accidentului, Gabriel Oprea avea pe traseul de deplasare 27 de poliţişti, dar şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia şi a afirmat că nu a încălcat legea.

La zece luni de la accident, tatăl lui Bogdan Gigină spune că ancheta trenează, iar cazul poliţistului Bogdan Cosmin Gigina „este un caz trecut în tăcere, un dosar nefinalizat încă”. Mai mult, bărbatul spune că Bogdan Gigină le ceruse în zadar superiorilor să nu meargă ca antemergător, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Puţini au rămas cei care nu au uitat moartea violentă a unui tânăr cauzată de neglijenţa, infatuarea unor oameni, deşi mi-e greu să-i numesc ăă, "oameni", care folosesc coloana oficială în scopuri personale doar pentru că pot. (…) Pentru noi, părinţii, singura vină a lui Bogdan este că s-a supus ordinului unor mizerabili, care habar nu au de regulamentul intern al instituţiei, precum şi de legile acestei ţări. Spun asta pentru că ştiu că în seara zilei de 20 octombrie 2015, Bogdan a refuzat să asigure traseul ca antemergător, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Cererea a fost făcută verbal către superiorii BPR care îl însoţeau în acea seară. Aceştia puteau conform legii 188/99 să îl retragă, dar indolenţa a fost prea mare. Ce contează că a murit un om care avea o viaţă înainte! Nimeni nu îndrăznea să facă asemenea cereri către Gabriel Oprea”, a scris tatăl lui Bogdan Gigină pe pagina acestuia de Facebook.

„Un alt lucru pe care nu şi l-a amintit nimeni a fost accidentul colegului de schimb, antemergător în aceeaşi coloană a lui Gabriel Oprea, accident survenit tot într-o intersecţie din Bucureşti din cauza aceleiaşi "viteze reduse", cu doar câteva zile înainte de trecerea în nefiinţă a lui Bogdan. Omul a rămas imobilizat timp de câteva săptămâni”, se mai arată în mesajul de pe Facebook.

Tatăl lui Bogdan Gigină mai spune că în 20 octombrie 2015 a fost desemnat fiul său pentru coloana oficială a lui Oprea, deşi conform graficului de prezenţă din ziua aceea, poliţistul avea program de opt  ore.

Acesta încheie cu o rugăminte adresată colegilor lui Bogdan Gigină să vorbească despre acest caz şi să spună „doar adevărul”.

După aproape patru luni de la accident, în 5 februarie 2016, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost pus sub urmărire de procurorii DNA, fiind acuzat de abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis iniţial de Parchetul Tribunalului Bucureşti, trimis apoi Parchetului Înaltei Curţi şi în final DNA, întrucât fapta de abuz în serviciu este legată de folosirea coloanelor oficiale.

Gabriel Oprea a susţinut, tot timpul după accident, că şi-a făcut datoria şi a respectat legea, iar miniştrii de Interne aveau la dispoziţie maşini de poliţie pentru siguranţă, în baza unui plan.

Procurorii susţin că, în perioada în care a fost ministru de Interne, Oprea a fost însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere „în cvasitotalitatea deplasărilor”, incluzând deplasările zilnice la sediul ministerului şi cele săptămânale la şedinţele de Guvern, vizite particulare, la sediile unor partide politice, la restaurant şi când mergea acasă. Fostul demnitar a folosit coloana oficială de peste 1.600 de ori în perioada în care a fost ministru de Interne.

În luna mai, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunea că ancheta în dosarul lui Gabriel Oprea este aproape de finalizare şi că procurorii depind de răspunsul unor instituţii precum Ministerul de Interne, care trebuie să calculeze cât anume au costat deplasările fostului ministru Oprea în care acesta era însoţit de coloana oficială.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, declara, tot în luna mai, că este datoria Ministerului Afacerilor Interne să explice dacă şi de ce întârzie să trimită documentele cerute de procurorii DNA în dosarul lui Gabriel Oprea.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri