UE: Există zone în România unde apa potabilă nu este potrivită

Data publicării:
moieciu-1-cazare-moieciu-commons.wikimedia.org_

Calitatea apei s-a îmbunătățit în Bulgaria, Ungaria și România în ultimii ani, însă există încă zone unde apa potabilă nu este conformă cu directivele europene, arată un raport publicat de Curtea de Conturi Europeană. România are inclusiv localități turistice importante, precum Moieciu, unde lipsesc rețele de alimentare cu apă.

Foto: În pofida peisajelor mirifice, apa potabilă este prilej de luptă între sătenii din Moieciu

Calitatea apei potabile disponibile pentru consumatorii din Bulgaria, Ungaria și România s-a îmbunătățit în ultimii ani datorită finanțării din partea UE, dar este nevoie în continuare de investiții considerabile, spun autorii raportului.

Curtea a examinat acțiunile UE legate de calitatea apei potabile în aceste trei state membre. Auditul a acoperit perioada cuprinsă între data aderării la UE acelor trei state membre și sfârșitul anului 2016. Per ansamblu, s-a constatat că alimentarea cu apa potabilă de calitate și accesul cetățenilor la aceasta au cunoscut o îmbunătățire, în mare măsură datorită investițiilor importante care au fost realizate cu fonduri UE în ultimii ani.

Suma alocata prin Fondul european de dezvoltare regionala și prin Fondul de coeziune între 2007 și 2020 pentru gestionarea și furnizarea apei potabile în Bulgaria, Ungaria și România se va ridica în total la 3,7 miliarde de euro.

Curtea a subliniat însă că există în continuare zone în care apa din rețeaua publică de distribuție nu este pe deplin conformă cu Directiva din 1998 a UE privind apa potabilă. În plus, pentru a se asigura accesul la apa de calitate pentru toți cetățenii din aceste state membre și pentru a se garanta întreținerea corespunzătoare a investițiilor finanțate de UE, vor fi necesare fonduri suplimentare importante din surse publice naționale și din surse private, se mai arată în comunicat.

''Sprijinul financiar acordat de la bugetul UE pentru aceste rețele de apa a fost substanțial, dar el nu trebuie să înlocuiască cheltuielile statelor membre'', a declarat George Pufan, membru al Curții de Conturi Europene și responsabil de raport.

În total, aceste trei țări vor trebui să investească peste 6 miliarde de euro până la sfârșitul lui 2020 pentru a-și acoperi nevoile, a adăugat el.

Alimentările cu apă sunt o problemă în multe localități din România, inclusiv în cele cu activitate intensă turistică. Spre exemplu în zona Moieciu din județul Brașov sunt sate, spre exemplu Peștera, Măgura, Moieciu de Sus unde lipsesc alimentările cu apă. În perioadele cu activitate intensă turistică sau în perioadele de secetă pensiunile din zonă ajung să nu mai aibă apă potabilă pentru turiști. Conflictele între săteni pe tema apei potabile nu sunt o raritate. Mai mult aceste alimentări cu apă nu sunt în niciun fel verificate din punct de vedere sanitar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri