Un preot a distrus un monument istoric, pe banii enoriaşilor

Data publicării:
biserica

Un preot din Iaşi este cercetat penal pentru că a tencuit după bunul plac biserica-monument istoric în care slujeşte. Lăcaşul de cult a fost refăcut cu bani de la enoriaşi, iar muncitorii au dat jos ornamentele exterioare şi au acoperit cu vopsea picturile vechi de 200 de ani.

Văzută de departe, Biserica Adormirii Maicii Domnului din Deleni pare un lăcaş de cult nou în constucţie. Este tencuită şi nevopsită. Sunt însă lucrări de reabilitare, care au distrus pentru totdeauna, spun specialiştii, un monument istoric. Ornamentele de piatră au fost înlăturate, precum şi una din picturile din exterior, veche de peste 200 de ani.

Preotul nu a cerut avize de la autorităţi, iar lucrările care au costat 30.000 de lei le-a făcut din banii enoriaşilor.

Virgil Băbîi, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu: „E o infracţiune. Trebuie făcută o expertiză de către specialişti, care costă, şi care trebuie să ne spună cum au afectat monumentul istoric intervenţia respectivă, în cazul ăsta pictura.”

Dumitru Prigoreanu, primarul comunei Deleni: „În mod legal dumnealui putea să se apuce de lucrări de reparaţii, de restaurare, de construcţii, de tot ce voia dumnealui, doar după ce obţinea de la primărie autorizaţie de construire şi îndeplinea condiţiile impuse de certificatul de urbanism”.

Preotul spune că biserica avea nevoie urgent de reparaţii

Dănuţ Fotea - preot paroh la Biserica Adormirii Maicii Domnului: „N-am făcut altceva decât să pun nişte tablă care era luată de vânt şi cam atât. Sau tencuiala care era căzută şi trebuia să fac în aşa fel încât să nu cadă peste oameni. Deci nu s-au făcut reparaţii care să modifice ceva sau să strice ceva”.

Enoriaşii il contrazic:

„Nu arăta rău, nu era stricată, numai că a modificat-o că era crăpată”.

„A dat lumea bani, doar cu banii oamenilor a făcut. A spus să dăm toţi cât putem ca să repare biserica”.

Preotul este cercetat penal, dar şi disciplinar. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a deschis o anchetă internă.

Marian Timofte, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: „Evident, trebuia să obţină autorizaţia şi avizul Centrului Eparhial şi autorizaţia de construire chiar dacă era vorba de o lucrare de urgenţă”.

Preotul riscă o amendă sau chiar un an de închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri