Vasile Dîncu: Nu ne aşteptăm la „un război cald” în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
vasile dincu vorbeste cu sigla guvernului in spate
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a precizat, în cadrul emisiunii „În faţa ta”, de la Digi 24, că în acest moment, nu ne aşteptăm la un „război cald" la graniţa Rusiei cu Ucraina şi că România nu va intra în niciun conflict militar. În acelaşi timp, a spus ministrul, statul român trebuie să fie, totuşi, pregătit pentru consecinţele unui posibil război în regiune.

„Există şanse, după eşecul negocierilor de la Geneva, nu putem să minimalizăm şansele unui conflict armat în zona graniţei Ucrainei. Asta nu înseamnă că România va fi implicată în acest război, e clar că nu va fi niciun fel de implicare, oamenii pot să stea liniştiţi din acest punct de vedere. Însă, atunci cînd în apropierea ta se întîmplă ceva, trebuie să intri într-o stare, dacă nu de alarmă, măcar de veghe”, a spus Dîncu.

Ministrul a mai precizat că, deşi România nu va intra în niciun război în acest moment, trebuie să fie pregătită pentru consecinţele unui posibil conflict la graniţa Ucrainei şi că e luată în calcul o invazie a Rusiei în regiunile Doneţk şi Luhansk.

„Nu putem să spunem cu siguranţă dacă va fi război acolo, în Ucraina, pentru că ar fi foarte mari costurile pentru Rusia dacă ar face acest lucru”, a mai afirmat Vasile Dîncu, în cadrul emisiunii „În faţa ta”.

Ministrul român al Apărării a amintit că NATO nu poate interveni militar în Ucraina, în condiţiile în caree această ţară nu este membră a Alianţei Nord-Atlantice.

„Din perspectiva asta, noi, România şi NATO nu vom intra în război de tip militar. Sigur că războiul economic, războiul de alte facturi, blocajul economic poate va exista dacă va fi un conflict, dar în acest moment la un război cald, ca să spunem aşa, nu ne aşteptăm”, a subliniat ministrul român al Apărării.

În acelaşi timp, Dîncu a spus că autorităţile române iau în calcul inclusiv eventualitatea confruntării cu un val de refugiaţi ucraineni, în cazul izbucnirii unui război în zonă.

„Dacă ne uităm la toate tipurile de conflict de tip militar, migraţii masive din calea războiului se pot produce şi ne aşteptăm şi noi la acest lucru, evident, chiar dacă la prima vedere unii au senzaţia că noi nu ne pregătim pentru posibile efecte secundare ale unui război. Noi ne pregătim pentru asta. Suntem pregătiţi, în acest moment, pentru o posibilă asistenţă pentru migranţi din această perioadă. Este o datorie umanitară”, a spus Dîncu.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri