Veterani de război şi tineri, omagiu pentru Rege. "A fost o bijuterie pentru România"

Data actualizării: Data publicării:
afet cortegiu 171216_DE_SUS_REGELE_MIHAI_10_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Veterani de război care au luptat sub comanda Regelui Mihai, oameni care au avut onoarea să îl cunoască şi tineri din Republica Moldova s-au amestecat, astăzi, în mulţimea tristă care şi-a condus suveranul pe ultimul drum. Mulţi au rămas cu o întrebare dureroasă: ce ne aşteaptă de acum înainte, când nu îl mai avem pe Rege?

Laurenţia Arnăuţoiu şi-a luat rămas bun cu ochii în lacrimi de la ultimul rege al României: „Am avut privilegiul să-l cunosc pe Majestatea Sa”.

Regele Mihai a fost în casa bunicilor Laurenţiei şi toată familia ei îi păstra un respect nemărginit monarhului care a încercat să ţină piept comuniştilor.

Laurenţia Arnăuţoiu: „Tatăl meu avea o fotografie cu Majestatea Sa şi în fiecare zi, mă impresionează să spun lucrul ăsta, după o plecăciune spunea: Să trăiţi, Majestate!”.

O profesoară de engleză din Bucureşti a îmbrăcat şi ea straie cernite şi a mers să ducă flori Regelui care i-a marcat copilăria.

Emilia Cazacliu - profesoară de limba engleză: „Eu ştiu doar că părinţii mei ne îmbrăcau în costum naţional de 10 Mai şi ne umpleau braţele cu flori şi ne trimiteau să omagiem Regele. Mama mea îl adora, iar când a plecat în 30 decembrie 47, mama mea şi-a pus mâinile în cap şi a plâns o zi şi a spus: "Mihăiţă, cui ne laşi?"

Un alt profesor, de istorie de data aceasta, a bătut 500 de kilometri până la Bucureşti ca să îi aducă Regelui Mihai ultimul omagiu al unui om care ştie ce a făcut monarhul pentru ţară: „A fost greu, drumul e lung, obositor, dar avem satisfacţia că am făcut un lucru bun. (Rep.: Câte ore aţi mers?) Calculat, vreo 12”.

Drum lung au bătut şi câţiva tineri din nordul Bucovinei până la Palatul Regal.

„Toată noaptea am traversat acest drum lung, să venim la acest eveniment, pentru noi e ceva special”.

În mulţimea îndoliată au fost şi veterani de război. La 92 de ani, Miron Năstase a bătut drumul din judeţul Vrancea de dragul Regelui Mihai, pentru care a luptat pe front.

Regele a fost comandantul nostru. Pentru mine e un erou. O bijuterie pentru România a fost. Un rege ca să ia răspunderea în situaţia cum era atunci când începuse războiul în 1939, în etatea lui tânără de 21 de ani să ia o răspundere atât de mare, nu se bagă oricine, indiferent cât de patriot ar fi fost. El şi-a pus viaţa în pericol din tinereţe.”

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri