Ninsorile se mută în est. Ce drumuri sunt închise

Data actualizării: Data publicării:
zapada oameni bucuresti - ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

ACTUALIZARE 18:00 Sudul ţării a scăpat de codul portocaliu de vreme rea, dar ninsorile s-au mutat în est. Aici, în 13 judeţe este în vigoare un cod galben, valabil până la ora 20:00. Apoi, peste noapte, ninsori slabe vor mai cădea doar în nord-est şi în sud-vestul ţării.

În continuare, opt drumuri naţionale sunt închise din cauza vremii, iar circulaţia pe Autostrada 2 s-a reluat de puţin timp, sub controlul poliţiei şi al drumarilor. 

Autostrada Soarelui a fost închisă de dimineață, de la 7:30. Drumarii au intervenit cu utilaje de deszăpezire, dar vântul puternic a pus zăpada la loc pe şosea.

Viscolul a dat peste cap traficul în mai multe judeţe din ţară.

Accidente în lanț din cauza vremii

În Prahova, șapte maşini şi o ambulanţă SMURD au fost implicate într-un carambol, iar în Mureş, un autocar cu 37 de oameni a derapat.  Era un autocar plin de copii, care a derapat pe o şosea din apropiere de Reghin. Din fericire, niciunul dintre cei 31 de copii și 6 adulţi din maşină nu a fost rănit. Toţi au fost cazaţi la o şcoală din Reghin.

În localitatea Ciochina din Ialomiţa două persoane au fost rănite în urma unui accident pe Drumul Național 2A.

Un microbuz a derapat în şanţ, undeva în Dâmbovița. Cei șase oameni din maşină au avut norocul să treacă pe acolo jandarmii care veneau de la un antrenament şi i-au scos din microbuz.

Probleme au fost şi în Suceava unde un om a murit și altul a fost rănit într-un accident în care au fost implicate un TIR, un camion şi o dubiţă.


Probleme din cauza vremii şi pe aeroportul internaţional Henri Coandă, din Otopeni. Şapte curse aeriene care urmau să plece astăzi din Bucureşti au fost anulate. Alte câteva zeci vor ajunge la destinaţie cu întârzieri. Şi asta, cel mai probabil, din cauza operaţiunilor de degivrare şi de curăţare a pistei. Probleme sunt şi la sosiri. Şi aici, alte şapte zboruri au fost anulate.

Și pe calea ferată au fost întârzieri din cauza codului portocaliu de ninsori abundente şi viscol. Mai mult, 69 de curse au fost anulate, iar cele care au ieşit totuşi pe traseu, ajung cu mare întârziere la destinaţie. Până acum, cele mai mari întârzieri în Gara de Nord din Capitală le-au înregistrat două trenuri, unul care venea din judeţul Olt, iar altul din Târgovişte - 110, respectiv 35 de minute. Ambele au ajuns în staţie în jurul prânzului, când Capitala era încă sub cod portocaliu. Potrivit CFR Călători, toate cursele care vin sau merg către Oltenia au fost anulate, la fel şi 12 curse Bucureşti-Constanţa. Aceeaşi decizie s-a luat şi pentru trenurile către Tulcea.


Un cod portocaliu de ninsori abundente şi vânt puternic afectează 15 judeţe din sudul ţării, inclusiv Capitala. Meteorologii spun că s-ar putea depune un strat de zăpadă de până la 40 de centimetri şi că vremea rea se va potoli abia vineri după-amiază, după ora 15. Este şi motivul pentru care şcolile se închid azi în 10 judeţe şi în Bucureşti, iar dacă situaţia se înrăutăţeşte, autorităţile sunt pregătite să evacueze bolnavii şi să închidă drumurile problematice. Aşadar, urmează un veritabil episod de iarnă, la final de martie. Potrivit specialiştilor, temperaturile vor scădea până la -12 grade.

ACTUALIZARE VINERI, 11:35 - Un telespectator Digi24 ne transmite că Aeroportul Otopeni a fost închis timp de o oră. Cel mai probabil degivrarea aeronavelor este îngreunată din cauza zăpezii abundente.

Zeci de oameni sunt astfel blocați în aeroport, dar și în avion.

De asemenea, numărul trenurilor anulate din cauza vremii extreme a ajuns la 63.

ACTUALIZARE VINERI, ORA 10:20  Meteorologii au actualizat, vineri dimineaţă, avertizările cod portocaliu şi cod galben de ninsori abundente, viscol şi vreme deosebit de rece. A fost restrâns numărul judeţelor aflate sub cod portocaliu. Astfel, până la ora 15.00, sunt sunt avertizare cod portocaliu Capitala şi zece judeţe, iar de la ora 15.00 intră în vigoare o avertizare cod galben care vizează 13 judeţe.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, care a actualizat avertizarea cod portocaliu de viscol, ninsori abundente şi vizibilitate scăzută, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei şi în sudul Moldovei va continua să ningă  abundent, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 50 - 60 de kilometri la oră şi temporar 65 - 70 kilometri la oră, viscolind şi local troienind zăpada şi diminuând vizibilitatea.

Avertizarea cod portocaliu care vizează Capitala şi zece judeţe este în vigoare până la 15.00. Tot până la ora 15.00, 15 judeţe se află sub avertizare cod galben.

De la ora 15.00, intră în vigoare o altă avertizare cod galben pentru ninsori, intensificări ale vântului, zăpadă spulberată şi vreme deosebit de rece. Avertizarea va fi în vigoare până la ora 20.00 şi vizează 13 judeţe.

Potrivit meteorologilor, în jumătatea de est a Munteniei, în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei ninsorile vor continua, dar vor fi în diminuare ca intensitate. Vântul va mai avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 45-55 de kilometri la oră, temporar de peste 60 de kilometri la oră în Bărăgan, viscolind şi spulberând zăpada şi diminuând vizibilitatea. În sudul şi în estul Dobrogei precipitaţiile vor fi mixte. 

Meteorologii spun că vremea va fi în continuare deosebit de rece, iar intensificările vântului vor accentua senzaţia de frig. În cursul nopţii de vineri spre sâmbăta, în estul şi în sud-estul ţării vor mai fi intensificări ale vântului, cu 35-45 de kilometri la oră, spulberând zăpada depusă.

ACTUALIZARE VINERI, ORA 10:15. Mai multe zboruri au fost anulate pe Aeroportul Otopeni, potrivit bucharestairports.ro. De altfel, multe zboruri au întârzieri. CONSULTAȚI AICI LISTA ZBORURILOR CU PROBLEME.

ACTUALIZARE VINERI, ORA 9:00 În Bucureşti a fost convocat un comandament de iarnă pentru ora 11:00. Şedinţa va fi condusă de primarul Gabriela Firea

ACTUALIZARE VINERI, ORA 8:00. Autostrada Soarelui a fost închisă, între București și Drajna, iar 41 de trenuri au fost anulate. Pe Aeroportul Otopeni, zborurile au întârzieri și de 45 de minute, pentru că este nevoie de degivrarea avioanelor.

SITUAŢIA ÎN TIMP REAL A DRUMURILOR NAŢIONALE ŞI A AUTOSTRĂZILOR

CONSULTAȚI LISTA TRENURILOR ANULATE AICI

METEO. Harta interactivă a ninsorilor în România. Cum vor evolua fenomenele severe în următoarele ore


ACTUALIZARE VINERI, ORA 7:00. Ninge puternic în capitală. Pe străzi s-a depus un strat de zăpadă și se circulă cu destulă dificultate. Utilajele au lucrat în cursul nopții pe marile bulevarde și în centru, dar drumurile nu sunt la negru. Sub stratul de zăpadă există și unul de gheață. Cea mai dificulă misiune o au pietonii.

Surprinzător, se circulă destul de bine pe Centura Capitalei, dar vizibilitatea este scăzută.

METEO. Un nou episod de vreme severă, începând de astăzi după-amiază

Consultați aici:  Lista trenurilor anulate vineri de CFR

Ninsorile vor fi abundente, vântul va avea intensificări mai mari, 50-60 de kilometri pe oră, temporar chiar 65-70 de kilometri pe oră, viscolind şi troienind zăpada şi diminuând vizibilitatea.

Vineri dimineaţă este posibil să fie restrâns codul portocaliu din partea de sud-vest, respectiv din Oltenia şi din sudul Banatului şi este posibil ca pentru anumite intervale de timp ca areale din judeţele Galaţi, Constanţa şi Vrancea să intre sub incidenţa codului portocaliu de vreme severă imediată.

Cele mai coborâte valori în depresiunile din estul Transilvaniei şi în Moldova de până la minus 12, minus 10, inclusiv în Bucureşti.

Meteo. Stratul de zăpadă va ajunge la 35 de centimetri în București. Ce alte fenomene extreme urmează

Pentru Bucureşti, de exemplu, e prognozat un strat de zăpadă de peste 30 de centimetri, care se va depune peste cei 10 centimetri aşternuţi deja.

Pericol este şi pe Dunăre. E cod portocaliu de inundaţii, iar pe anumite porţiuni cotele de pericol sunt deja depăşite.

În zece județe și în Capitală școlile și grădinițele sunt închise vineri:  Școli închise în țară. Lista completă a județelor unde nu se fac ore vineri

Citiți și: 

Fenomen neobişnuit în România: ninsoarea portocalie

VIDEO. Pericol la Cernavodă. Pământul o ia la vale din cauza vremii

Pregătiri pentru vremea rea în București. La intrările în Capitală vor fi trimise ambulanțe

Autorităţile se declară totuşi pregătite pentru ninsorile abundente, temperaturile de până la minus 12 grade Celsius şi rafalele de vânt ce pot atinge 55 de kilometri pe oră. La Comandamentul de iarnă de la Ministerul de Interne au anunţat că peste 13.500 de membri ai forţelor de ordine sunt pregătiţi să intervină, iar şoselele vor fi închise imediat în cazul în care devin periculoase.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri