VIRTUAL. Cum va arăta cea mai amplă paradă de 1 Decembrie

Data actualizării: Data publicării:
virtual

Ziua Naţională este celebrată cu o paradă impresionantă, în Bucureşti. Aproape 4.000 de soldaţi, avioane de luptă şi de salvare, autospeciale de poliţie şi luptători ai forţelor speciale vor trece pe sub Arcul de Triumf. Câteva date din culisele repetiţiilor pentru evenimentul care începe la ora 11:00 ne dă Laurenţiu Rădulescu.

Tancuri, blindate, taburi, 50 de avioane şi elicoptere şi 3.800 de militari în Capitală. Un număr record! Trupe speciale, pompieri, poliţişti, jandarmi. Nu, nu este război. Aşa arată parada de 1 decembrie de anul acesta.

Zeci de ore de pregătire, sincronizare perfectă. Parada de la Arcul de Triumf începe cu defilarea drapelelor de luptă ale armatei române.  Urmează detaşamente de militari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii.

Distanţa dintre detaşamente este de exact 10 metri. Şi atenţie, militarii români poartă pentru prima oară noile modele de uniforme din materiale rezistente la foc şi temperaturi scăzute, cu un nou tip de camuflaj.

Sunt şi 300 de militari din Franţa, Germania, Canada, Statele Unite, Turcia. Sunt soldaţi din 14 ţări străine.

Staţi cu ochii pe cer! Avioane de luptă F16, MIG 21 Lancer şi elicoptere survolează Arcul de Triumf.

15 metri lungime. Două motoare de 1400 de cai putere. Atinge o viteză de 263 de kilometri pe oră şi poate identifica ţinte inamice la o distanţă de 5-6 kilometri. Vorbim despre elicopterele de atac Puma Socat prezente la paradă. Au o istorie interesantă. Sunt o variantă a modelului IAR 330, elicopter conceput în anii 70 cu ajutorul francezilor. A fost una din rarele colaborări la acea vreme între o ţară din blocul comunist şi una NATO.

Acum 6-7 ani, la izbucnirea conflictului din Libia, cu câteva luni înainte de sfârşitul regimului dictatorial al lui Gaddafi, statul român a decis să-şi evacueze cetăţenii din ţara nord-africană. Au fost câteva sute de români. Cu toţii au fost aduşi în România cu o aeronavă C-130 Hercules. Un astfel de avion de transport militar, solid cu patru motoare cu turbopropulsor şi care poate transporta chiar şi 18 tone vedem şi la paradă.

Atenţie şi la avioanele CJ 27 Spartan care survolează Arcul de Triumf. Spartanul este un avion militar, pe care armata română îl are în dotare din 2010. Poate transporta 46 de militari complet echipați, două vehicule Humvee şi este dotat, printre altele, cu dispersoare de capcane termice. Capcanele termice sunt esenţiale când avionul este atacat cu rachete sol-aer sau aer-aer. Capcanele redirecţionează cursul rachetelor inamice, care de obiciei urmaresc căldura degajată de motorul avionului, către propriul semnal de căldură.

Rămânem la Arcul de Triumf. Vedem tehnica de luptă a Forţelor Terestre. Tancuri TR 85, Humveeurile trupelor speciale, transportoare românești Zimbrul. Printre blindate se numără și transportorul 8×8 Piranha III C, fabricat în Elveţia. E dotat cu kituri de protecție împotriva minelor și a armelor chimice. Cântărește 17 tone şi poate atinge pe orice tip de teren o viteză de 105 kilometri la oră. Traversează cursuri de apă plutind.

Pe scurt, o oră de spectacol la Digi24!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri