Omul din spatele marilor investigaţii criminale: are suflet de artist şi minte de investigator

Data publicării:
criminalist

Viaţa se poate asemăna cu scenariul unui film poliţist atunci când îţi faci treaba cu pasiune. Aşa îşi descrie meseria Alex Poroşanu, omul din spatele marilor investigaţii criminale. Are suflet de artist şi minte de investigator, iar atunci când nu este la locul crimei, e pe scenă, alături trupa cu care cântă.

Alex Poroşanu: „În criminalistică, şi mai ales în partea asta de cercetare la faţa locului, nu ştii niciodată când pleci, dar nu ştii nici când vii.”

În spatele zâmbetului larg, se ascund multe scene de groază. Pentru el, tragediile au devenit cotidian. Este primul care ajunge la locul unei crime.

Alex Poroşanu: „Ești cel care cumva umblă în paşii infractorului. Ştie de la faţa locului ce se va întâmpla cu proba asta, de ce o ridic în felul ăsta, ce urmăresc cu ea, ce rezultate aş putea avea din acestă probă. Cercetarea la faţa locului este izvorul probelor într-un caz penal.”

De opt ani de când lucreaza la Institutul Național de Criminalistică, adică în elita anchetatorilor, a investigat toate cazurile importante: de la dispariția Elodiei Ghinescu și până la tripla crimă de la Satu Mare de săptămâna trecută. A investigat inclusiv accidentele aviatice de la Bacău sau Ostrov.

Sunt cazuri la care lucrează ani de zile, altele pe care le rezolvă rapid şi încearcă să le uite. Să nu le ia cu el acasă. Unele te marcheză, însă, pentru totdeauna. În biroul lui Alex, printre medalii primite la misiuni în străinătate, e şi un album de muzică rock, semnat Goodbye to Gravity.

Alex Poroşanu: „Acum m-am întristat puţin că aţi adus vorba de Colectiv. Am lucrat la cazul de la Colectiv alături de colegii mei de la Poliţia Capitalei. Când am ajuns acolo încă trosnea tavanul de la foc. Cred că într-o oră aflam că nu mai am patru prieteni foarte buni.”

Încărcătura emoțională e imensă într-o astfel de meserie, recunoaște tânărul criminalist.

Alex Poroşanu: „Eu mi-am găsit partea care să mă facă să zâmbesc din nou după un eveniment de genul ăsta. Pentru mine e muzica.”

Pe scenă, criminalistul Alex Poroşanu devine rock starul Alex Porro. Iubeşte muzica şi în ea îşi găseşte alinarea.

Alex Poroşanu: „Ca să simţi că trăieşti cu adevărat trebuie să faci ceva în timpul liber şi să faci ceva frumos ca să poţi să scapi de presiunea asta psihologică.”

Pentru Alex Poroșanu România e cea mai frumoasă. Nu s-a gândit nicio clipă să plece din țară. Îi sunt suficiente cursurile pe care le predă, câteva luni pe an, colegilor săi criminaliști din străinătate.

Alex Poroşanu: „Putem face încă ceva. Suntem mulţi tineri care avem acel drive de care avem nevoie ca să schimbăm țara asta.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri