Serviciul de Telecomunicații Speciale se implică în tăierea ilegală a pădurilor

Data publicării:
pom taiat defrisare padure lemn shutterstock_115907512
Foto: Shutterstock

Ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană, a declarat vineri, la Oradea, că sistemul Radarul Pădurilor va fi mult mai funcțional prin Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), cu care s-a semnat un contract de colaborare în 20 septembrie a.c.

pom taiat defrisare padure lemn shutterstock_115907512
Foto: Shutterstock

Radarul este o dezvoltare a SUMAL-ului, care este din 2008, deci are aproape zece ani ca sistem informatic și e un pic învechit. Până la finalul acestui an, o firmă externă va trebui să-l evalueze exact. Deja s-a făcut licitația, pe SEAP. În urma evaluării vedem ce parte de hard trebuie să cumpărăm noi, ministerul. Și ei, STS, încep pe tot parcursul anului 2018 reproiectarea lui pe surse deschise și dezvoltarea. Iar în prima parte a anului 2019, eu cred că vor termina mai repede, vor realiza testările”, a declarat, pentru Agerpres, Doina Pană.

Ministrul a dorit să le răspundă tuturor celor „care au agitat apele, spunând că de fapt s-a vrut să se oprească dezvoltarea” sistemului.

„Au existat, mai ales în mediul online, foarte multe voci. Iubitorii de pădure să știe că radarul va fi mult, mult mai funcțional”, a declarat, în conferință de presă, Doina Pană.

Ministrul a precizat că Radarul Pădurilor funcționează „chiar foarte bine” împreună cu sistemul 112, dar el trebuia dezvoltat.

„A fost o perioadă când a existat un blocaj din cauza unui contract fraudulos deschis anul trecut de fostul guvern și care nu s-a încheiat cu un produs final. Șase luni a fost blocată dezvoltarea și am reușit - fiind vorba și de legea siguranței naționale, de faptul că pădurile sunt de interes național, că este vorba de o hotărâre CSAT încât Radarul și întregul sistemul să se dezvolte - am reușit să încheiem un protocol cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și până la finalul anului 2018 va fi gata dezvoltarea, urmând în prima jumătate a anului 2019 testările. Acesta este un lucru excepțional pentru că nu mai depindem de licitații, de contestații, de seriozitatea sau neseriozitatea unor firme sau chiar al unora de la guvernare. O instituție a statului se va ocupa de acest lucru. Și la ora actuală e la STS Eadarul. L-am dus exact pe motivul că, indiferent ce guvern vine, să nu-l poată opri. E în mâini foarte bune”, a subliniat Doina Pană.

Ministrul Apelor și Pădurilor a amintit toate demersurile făcute și încheiate din anul 2014 și până în prezent în ce privește protecția fondului silvic, respectiv Radarul Pădurilor, Codul silvic, legea contravențiilor silvice și statutul personalului silvic.

„Am reușit să încheiem tot ce înseamnă coerciție pe păduri. Toate aceste măsuri coroborate, fără statutul personalului - care nu a fost modificat, au condus la niște efecte extraordinare pe care puțină lume vrea să le recunoască. Nu înțeleg de ce, pentru că e o chestie de patriotism, cu care să ne mândrim. E un progres uriaș în lupta împotriva tăierilor ilegale. Deci radarul, cu o nouă lege a contravențiilor silvice, cu un cod silvic implementat au condus ca de la 8,8 milioane de metri cubi cât se tăia ilegal pe an până în 2013 - o spune raportul Curții de Conturi din 2014 - să se ajungă la ora actuală la un 0,4 milioane metri cubi. Chiar sub puțin. Eu nu spun că e bine, targetul pe care noi ni l-am asumat pare utopic, dar putem spune că tindem spre zero, însă de la 8,8 la 0,4 în trei ani, eu cred că s-a dovedit că toate aceste măsuri au fost foarte eficiente”, a argumentat Doina Pană.

Ea a concluzionat că datorită Radarului Pădurilor țara noastră a devenit importator de buștean, în condițiile în care în prezent România importă anul două milioane de metri cubi de buștean și exportă circa 300.000 de metri cubi.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri