2016-2017: Sectoare în care salariile au crescut cu aproape 40%

Data publicării:
salariu

În medie, costul orar al forței de muncă a crescut cu 17,24% în primul trimestru al acestui an, față de perioada omoloagă din 2016, existând însă și sectoare în care aceste costuri au fost cu aproape 40% mai mari.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă în toate activităţile economice. Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în sănătate şi asistenţă socială (37,86%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (30,06%), învăţământ (22,36%), administraţie publică (21,89%) şi activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (21,08%), potrivit datelor făcute publice marți de către Institutul Național de Statistică.

Creşterea cea mai mică s-a înregistrat în industria extractivă (1,24%). Creşterile costului orar al forţei de muncă din activităţile sectorului bugetar au fost influenţate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu.

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 17,24%. În trimestrul I 2017 costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 2,92% faţă de trimestrul precedent.

Faţă de trimestrul IV 2016, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în administraţie publică (14,04%), sănătate şi asistenţă socială (12,66%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (8,86%), învăţământ (7,25%) şi comerţ (6,18%).

Cea mai mare scădere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut loc în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,37%).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri