2016, anul marilor reduceri de taxe

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-14

Cota generală a taxei pe valoarea adăugată este, de la 1 ianuarie, 20 la sută. O scădere de patru puncte procentuale. Ceea ce ar trebui să ducă la o ieftinire a tuturor produselor cu 3,2 la sută.

Pentru apă, nivelul TVA scade şi mai mult, deci fiecare metru cub de apă, folosit pentru orice, de la spălatul vaselor la sistemele de irigaţii, ar trebui să coste mai puţin cu 12%.

Vor fi taxaţi mai puţin şi cei care primesc dividende, adică banii pe care cel care are acţiuni la o firmă îi ia din câştigul companiei, după ce a plătit deja către stat impozitul pe profit, de 16%. Dacă, să zicem, aveţi 100 de lei de încasat ca dividende, veţi rămâne cu 95 de lei, nu cu 84, ca până acum.

Toate măsurile vin cu un cost: scăderea TVA şi a impozitului pe dividende înseamnă 9 miliarde de lei. Se adaugă alte 300 de milioane pentru schimbarea impozitării microîntreprinderilor. Până la 1 ianuarie, impozitul pe venit era de 3% pentru toate aceste firme. Impozitul scade la 1%, dacă firma are mai mult de 2 angajaţi, 2% dacă firma are un singur salariat şi rămâne la 3% doar pentru firmele fără personal.

Nu puţine au fost vocile care au criticat fostul Executiv pentru că bugetul nu îşi poate permite atâtea măsuri de relaxare fiscală dintr-odată.

Angela Filote, reprezentantul Comisiei Europene în România: „Suntem în favoarea tuturor acestor măsuri, dacă sunt luate la momentul oportun şi cu măsurile compensatorii potrivite”.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „Dacă ne uităm în momentul de faţă cu măsurile legiferate, nu la nivel de intenţie, deficitul bugetar anul viitor se îndreaptă spre 2,7 sau 2,8 procent din PIB dupa estimările noastre si CE are o estimare apropiata, e clar ca anul viitor vom avea un derapaj bugetar foarte mare”.

Cristian Păun, economist: „Nu cred că un guvern de tehnocraţi va reuşi să reformeze foarte mult România pe partea de cheltuieli, nu cred că va reuşi să reformeze pe partea de venituri încasate la buget pentru lipsa asta de interes politic”.

Veştile bune se opresc aici pentru micii patroni. Cei care folosesc apartamentul ca sediu social pentru firmă vor fi impozitaţi suplimentar de primării, pentru desfăşurarea activităţilor comerciale. În unele cazuri, taxele locale pot ajunge şi de zece ori mai mari ca în 2015.

Partea bună este că Executivul pune la cale şi o serie de reforme în 2016, astfel încât românii să nu mai facă drumuri inutile la ANAF sau la alte instituţii ale statului.

Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, la „Jurnalul de Seară” de la Digi24: „Fiecare a simţit povara administraţiei fiscale în momentul în care te duci de la un ghişeu la altul, de la un etaj la altul sau chiar de la o instituţie la alta. Ne dorim ca cetăţeanul să fie într-o manieră mai prietenească tratat când vrea să plătească taxe şi impozite. Dorim să conectăm toate bazele de date care există în interiorul ANAF, dar şi între ANAF şi autorităţile locale sau alte instituţii ale statului. Plata unei simple amenzi de circulaţie e o bătaie de cap”.

În varianta iniţială, Codul Fiscal prevedea şi eliminarea supraaccizei la carburanţi, introdusă în aprilie 2014, şi a taxei pe construcţiile speciale. Cele două măsuri au fost însă amânate pentru 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri