A crescut consumul de bere

Data publicării:
halba de bere - berarii romaniei facebook

Cei de la Asociația Berarii României au făcut publice datele privind piața berii din România, iar acestea arată că, în 2015, consumul de bere a crescut cu 6,5 la sută față de 2014. În total, românii au consumat aproape 16 milioane de hectolitri, cu aproape un milion mai mult față de 2014.

Datele de la Asociația Berarii României mai arată că și consumul pe cap de locuitor a crescut. Anul trecut, un român a băut 80 de litri de bere cu şase litri mai mult decât în 2014.

În primă fază, berile băute au venit ca răspuns la veniturile mai mare ale românilor. Anul trecut, venitul mediu a crescut cu aproape 11 la sută față de 2014, fiind de aproape două mii de lei. Cum lista de cumpărături nu a mai fost restrânsă, românii au plecat de la magazin cu mai multă bere.

Apoi, reducerea taxei pe valoare adăugată de la 24 la sută la 9 la sută pentru berea la draft a contat în cazul celor care merg la terase. În plină vară, de la 1 iunie mai exact, românii au dat în medie cu 60 de bani mai puţin pentru o halbă cu bere. Ieftinirea corelată şi cu temperaturile caniculare din vara trecută au dus la un consum mai mare de bere.

Nu în ultimul rând, consumul crescut de bere poate fi explicat şi de campania antievaziune fiscală a celor de la fisc. Pe litoral, controalele au început odată cu deschiderea sezonului estimal, aşa că multe dintre berile consumate de români pe plajă s-au regăsit şi pe bonurile fiscale, lucru nu foarte comun în anii trecuţi.

Piața berii din România

consum bere/mil hectolitri

2015           15,8

2014           14,9

Piața berii din România

consum bere / cap de locuitor

2015             80 de litri

2014             74 de litri

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri