A fost creată încă o monedă virtuală. Funcţionează după acelaşi principiu ca Bitcoin

Data publicării:
moneda

La începutul acestui an dezvoltatorii monedei virtuale Ethereum, au reuşit să aducă pe aceeaşi scenă experţi în tehnologie de la trei mari bănci europene, Barclays, UBS şi Societe Generale. Cu toţii sunt interesaţi de inovaţia financiară pe care o aduce softul din spatele unei astfel de valute electronice.

Lee Braine, director de tehnologie la Barclays: „Ce am văzut în ultimele luni a fost viteza cu care unele tehnologii s-au maturizat. Şi vă voi da un exemplu. Confidenţialitatea datelor e esenţială. Dacă ne uitam cu un an, un an şi jumătate în urmă, toată lumea spunea că totul trebuie să fie transparent şi public. Acum e o schimbare de opinie. Sistemul poate fi criptat”.

Iar Ethereum şi moneda rivala Bitcoin au la bază acelaşi model prin care evidenţa tranzacţiilor este publică. Identitatea celor care plătesc sau încasează monede virtuale nu este cunoscută. Chiar şi aşa se ştie când sunt făcute tranzacţiile şi cât de mari sunt.

Băncile nu sunt încântate de această transparenţă, dar sunt atrase de faptul că monedele virtuale ajung dintr-un portofel electronic în altul mult mai rapid şi mai ieftin decât banii transferaţi în mod convenţional prin sistemul financiar. Iar Ethereum a reuşit să stârnească interesul băncilor prin softul său care permite operaţiuni mai complexe decât rivalul Bitcoin. Poate fi folosit la crearea unor pieţe financiare online şi la realizarea unor contracte programate să fie executate automat atunci când anumite condiţii sunt îndeplinite.

Potrivit New York Times, mecanismul de funcţionare al monedei Ethereum permite unele fraude, precum schemele piramidale. Însă aceasta nu este o piedică foarte mare având în vedere că astfel de fraude pot fi făcute şi în sistemul financiar convenţional.

Peste Ocean, în Statele Unite, pe lângă bănci, Ethereum a reuşit să atragă şi interesul marilor companii IT. IBM crede că acelaşi sistem care permite transferul banilor virtuali poate fi folosit pentru controlul obiectelor din casă conectate la internet. Iar pentru Microsoft, complicata tehnologie a monedei virtuale poate fi folosită pentru simplificarea serviciilor de cloud computing.

Ethereum funcţionează ca instrument financiar de mai puţin de un an. Fondatorul monedei este Vitalik Buterin, un tânar de 22 de ani care s-a născut în Rusia, a copilărit în Canada şi acum locuieşte într-o ţară plină de bancheri, Elveţia.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri