Accizele pe anul viitor, calculate la un curs uriaș: 4,73 lei

Data publicării:
captura noua bani 300 de lei-2

Accizele „îngheață”, în 2015, la actualul nivel, calculat la un curs inexistent de 4,73 lei/euro, iar din 2016, intenția este ca ele să fie indexate cu inflația, a confirmat pentru HotNews ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu. Astfel, prețurile la tot ce înseamnă produs accizabil (carburanți, energie electrică, alcool, tutun, cafea, produse de lux) sunt formate după un curs cu 6,4% mai mare decât cel real.  

Augustin Hagiu, specialist în transporturi rutiere, a declarat la Digi24 că „schimbarea formulei de calcul crește fiscalitatea, mai ales în zona consumului de carburanți”.

„În momentul de față se calculează la o valoare euro foarte mare și din nou suntem defavorizati faţă de celelalte state din jurul nostru, în ceea ce privește preţul carburanţilor”, a subliniat Augustin Hagiu.

El a mai spus că se aștepta ca, din contră, sa scadă fiscalitatea la nivelul tuturor al consumatorilor de carburanți.

„Ne așteptăm să fie din ce în ce mai rău”, a adăugat Augustin Hagiu.

Analist economic: Au nevoie să mențină această valoare total artificială și nejustificată pentru că nu au suficienți bani la buget

Dragoş Cabat, analist economic, a spus la Digi24 că Guvernul nu avea bani suficienți la buget și nu a știut ce să facă pentru a ține acciza la un nivel înalt și nu a anunțat-o înainte de alegeri, „dar acum a venit cu ideea că trebuie să rămână aceeași valoare de anul trecut”.

„Nu puteau să schimbe din nou formula. Dacă s-ar fi mers pe formula de anul trecut, acciza trebuia să fie mai mică și au înghețat-o la valoarea anului trecut”, a punctat analistul economic.

„Și modificarea accizei cu inflația este una total anormală. Dacă te legi de curs, n-ai cum să te legi de inflaţie. Sunt doi indicatori macroeconomici diferiți”, a subliniat Dragoș Cabat.

Analistul a mai spus că acesta este un semnal că pentru anul viitor nu sunt suficienți bani la buget.

„Au nevoie să mențină această valoare total artificială și nejustificată. Impactul va fi mare pe inflație, pentru că aceste costuri suplimentare la carburanți nu se duc doar la presiunea pe profiturile transportatorilor și pe consumatorul obișnuit atunci când merge cu mașina personală. Se duc în toate produsele care se transportă”, a declarat analistul. 

Ieri, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul nu va crește taxele și impozitele și a făcut referire și la taxe și accize, afirmând că acestea vor rămâne „exact cum au fost în 2014, niciun leu în plus”, în condițiile în care sistemul aplicat până acum la calculul accizelor ar trebui să conducă la o scădere.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri