Afaceri cu trandafiri şi afine, trai ca pe roze. Cum şi-au pus afacerile pe roate patru mici campioni ai fondurilor europene

Data publicării:
roses

Trandafirii, pentru decor sau pentru dulceaţă, s-au dovedit pentru câţiva mici întreprinzători un pariu câştigat. Un pariu susţinut şi cu fonduri europene, după depăşirea barierelor birocratice. După un prim eşec, fermierii au reuşit să cumpere terenuri şi maşini agricole, iar acum îşi vând recoltele şi în ţară, şi la export. Profitul lor e considerabil.

Localitatea Ciumbrud, din Alba, este o zonă renumită pentru grădinile de roze. Oamenii de acolo cultivă de generaţii trandafiri. În cazul soţilor Csiki, pasiunea pentru frumoasele flori pe care le cultivă de zece ani s-a transformat în timp într-o afacere profitabilă. Ei vând trandafirii şi în ţară, şi în Europa. Iar cu banii europeni pe care au reuşit să îi ia, şi-au mărit grădina care, atunci când bobocii înfloresc, sunt o desfătare.

În 2009, cei doi soţi au făcut un dosar cu care au cerut bani, prin programul european Micul Fermier. Cu cei 25.000 de euro primiţi, pe lângă faptul că şi-au mărit plantaţia, au cumpărat şi utilaje cu ajutorul cărora plantaţia a crescut. Birocraţia i-a pus pe multe drumuri după semnături, ştampile şi aprobări inutile uneori, dar nu s-au dat bătuţi. Din a doua tranşă de bani, au cumpărat şi un tractor mare.

La început le-a fost greu să îşi găsească clienți, însă acum florile ajung în țări ca Ungaria, Germania, Polonia sau Italia. Însă vând destule şi în ţară: anual, livrează peste 30.000 de trandafiri. În România îşi primesc banii mai greu, iar din afară primesc mai puţin, dar afacerea merge înainte.

Preţul unui trandafir porneşte de la 2,5 lei şi diferă în funcţie de calitate şi de câte fire cere clientul.

Şi dulceaţa de trandafiri merită fonduri

Însă fondurile europene nu sunt numai lapte şi miere. Un fermier braşovean care a vrut să ia bani pentru o afacere a fost refuzat de autorităţi pe motiv că nu ar fi fost eligibil. Dacă de lapte şi miere nu a avut parte, a făcut el, de unul singur, dulceaţă şi sirop din trandafiri. A făcut la Ucea de Sus o plantaţie cu propriii bani şi a obţinut din petalele florilor, numai anul trecut, 20.000 de borcane cu dulceaţă şi 5000 de sticle de sirop.

Cultura de trandafiri presupune însă multă muncă pe tot parcursul anului şi bani investiţi - aproape 4000 de lei, în fiecare an. Între timp însă, a reuşit să ia şi bani europeni, cu care a cumpărat utilaje: vrea să îşi extindă afacerea.

Afine europene pe şase hectare

O altă poveste pe care fondurile europene au transformat-o într-una de succes este cea a lui Marcel Druga, un tânăr de 27 de ani din satul Pojorta, judeţul Braşov. Cu bani din propriul buzunar, la care i-a adăugat pe cei primiţi, şi-a făcut o plantaţie de afini pe şase hectare.

Totul a început acum şase ani. „Eram la un restaurant într-o discuţie cu fonduri europene. Ştiam ceva, dar foarte puţin. Problema era terenul, l-am obţinut după un an de zile şi am dat drumul la hârtii - autorizaţii, proiect tehnic...”, povesteşte agricultorul.

Numai anul trecut a exportat şase tone din micile boabe, pe care a încasat 30.000 de euro. A reinvestit banii tot în plantaţie. De ce afini? „Pentru că e piaţă de desfacere, e preţ foarte bun şi e ceva nou”, spune Marcel Druga.

Valoarea totală a proiectului său a fost de 320.000 de euro, din care 120.000 de euro a reprezentat investiţia proprie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri