Afacerile girate cu locuințe lasă familii pe drumuri. În ultimii cinci ani, un sfert din firme au intrat în insolvenţă

Data publicării:
lei

Una dintre familiile din România trăieşte o perioadă extrem de dificilă după ce o afacere începută de fiul său i-ar putea lăsa definitiv fără locuinţă.

Fiul a cumpărat o patiserie cu banii împrumutaţi de la bancă. Apoi a mai luat un credit ca să pună pe picioare afacerea. Lucrurile n-au mers conform planului, iar bărbatul a rămas cu datorii de aproximativ 50.000 de euro pe care nu le-a mai putut returna. Aşa că banca i-a luat mai întâi apartamentul cu care a girat primul credit, iar acum îl execută silit şi pe cel al părinţilor.

„Noi, neavând fonduri de rulaj, am luat bani prin bancă. Beneficiarii de produse nu au mai avut nici ei bani. Unii... alţii, în mod necinstit nu i-au mai restituit banii”, spune Alexandru Ciurezu.

Afacerile eşuate creează un cerc vicios, spun bancherii, care arată cu degetul spre rău-platnicii care se ascund în spatele intrării în insolvenţă.

„Cumperi o pâine, o plăteşti înainte, o consumi, eşti mulţumit. La o bancă procuri pâinea, o consumi şi trebuie să o plăteşti după. Între timp îţi e foame din nou şi dorinţa de a nu mai plăti consumul anterior apare. Nu face decât să îngreuneze, să crească costurile, să se întoarcă împotriva clienţilor”, susține Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.

Şi pentru că băncile nu au încredere în firmele mici, fie nu le acordă finanţare, fie vin cu dobânzi mari: de până la 15% din împrumut la creditele în lei şi de zece procente la împrumururile în euro.

„La creditele acordate întreprinderilor mici şi mijlocii ratele de dobândă sunt relativ ridicate”, spune Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Numai anul trecut au intrat în insolvenţă aproape 30.000 de companii, cu aproape 150.000 de angajaţi, un record negativ de la începutul crizei în 2008. Veştile nu sunt bune nici pentru acest început de an. În primele două luni, 4.400 de firme din toată ţara sunt aproape de faliment.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri