Agricultorii dau cartofii pe soia

Data publicării:
soia

După ce ani la rând a cultivat doar cartofi, Ioan Benea a decis să facă o schimbare, din cauza profitului tot mai mic pe care îl obţinea după recoltă. Aşa că a plantat soia pe 47 de hectare, cu gândul mai ales la costurile de întreţinere - dacă la cartofi ajung chiar şi la 25.000 de lei pe hectar, la soia costurile nu depăşesc 3.000 de lei pe hectar.

Ioan Benea, fermier: Concurenţei neloiale, cu producătorii de afară, cu importatorii cu TVA-urile care ne-au distrus, am redus suprafaţa la 50 de hectare. Costurile la cartofi sunt de 10 ori mai mari decât la grâu, la rapiţă, la porumb şi aproape chiar şi faţă de soia.

Tot pe soia a mizat şi Christian Rote, un neamţ care are aproape 200 de hectare cultivate în judeţul Braşov. Christian Rote, fermier: Anul trecut am fost primii şi singurii care am cultvat soia în regiune. Toţi au râs de noi.

Dacă vorbim de rentabilitate, cultura de soia câştigă în faţa celei de cartofi şi asta pentru că preţul unui kilogram de cartofi variază între 30 şi 35 de bani, în timp ce la soia preţul pe kilogram variază între 1,20 şi 1,50 lei”, transmite corespondentul Digi24 Ruxandra Morar.

Iar cumpărători se găsesc. Atât de blamată în perioada comunismului, soia a devenit o opţiune culinară apreciată de vegetarieni sau cei care ţin regim.

Gheorghe Blaj, nutriţionist: Se poate consuma ca atare. Poate fi folosită şi înlocuieşte carnea şi introduce aport în locul cărnii şi poate fi folosită şi ca lapte vegetal.

În total, în judeţul Braşov sunt aproximativ 700 de hectare cultivate cu soia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri