Afaceri în agricultură de peste 6,65 miliarde de lei

Data actualizării: Data publicării:
agricultura - 5345942-Mediafax Foto-Gabriel Petrescu

Primii zece jucători din agricultura românească au afaceri în sectorul cerealelor, cărnii de pui şi de porc.

Primele două firme din top aparțin grupului InterAgro. Dețin 55.000 de hectare de teren agricol, câteva sute de hectare de viță de vie și livezi, dar și fabrici de ulei și etanol”, transmite corespondentul Digi24 Roxana Vântu.

Deţinute de miliardarul român Ioan Niculae, aflat acum în închisoare, firmele au trecut de pe profit pe minus în numai un an. Interagro SA a raportat o pierdere de 21 de milioane de lei, iar numărul de angajaţi s-a înjumătăţit. În acelaşi timp, Interagro SRL a crescut numărul de angajaţi cu peste 50%, însă după ce a tras linie, pierderea a fost de peste 210 milioane de lei.

Pe locul trei se află tot un producător de cereale – Agro-Chirnogi. Exportă aproape tot ce produc, iar cerealele cultivate de ei în România hrănesc popoarele din Orientul Mijlociu.

Emil Dumitru, preşedinte ProAgro: Sectorul de cereale în România a cunoscut o creștere de productivitate, din păcate nu am reușit să dezvoltăm capacitățile de producție pentru a nu exporta doar materie prima.

Alte trei companii din top au afaceri în sectorul cărnii de pui, şi au profituri în creştere. Este singurul sector în care exporturile au depăşit importurile.

Agricultura a avut o contribuţie de 4,7% din Produsului Intern Brut pe 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri