Agricultură cu smartphone-ul

Data actualizării: Data publicării:
mobil agricultura

Emil Turdean, un agricultor din judeţul Cluj, spune că aplicaţia de pe telefonul mobil l-a ajutat să îşi înjumătăţească cheltuielile cu îngrăşămintele. Calculele l-au ajutat să evite excesul de substanţe chimice care îi afecteau atât bugetul, cât şi calitatea culturilor.

„Eviţi la păioase, spre exemplu, să dai prea mult şi să apară efectul de cădere. (...) Vreau să fac o comparaţie cu neurochirurgia. Au lucrat la fineţuri. Asta însemană agricultura pe viitor”, spune Emil Tudean.

Softul este gratuit şi poate calcula cantitatea optimă de îngrăşământ pentru 20 de culturi diferite. A fost dezvoltat de specialiştii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca în colaborare cu Azomureş, fostul combinat de stat controlat acum de elveţienii de la Ameropa.

„Îţi face totul. La un click distanţă afli doza de îngrăşământ şi afli care e furnizorul cel mai apropiat”, spune Roxana Vidican, decanul Facultăţii de Agricultură USAMV Cluj-Napoca.

„Până la urmă este vorba de un avantaj economic, pentru că fermierul are o activitate ecnomică din care vrea să facă bani”, arată Ovidiu Maior, purtător de cuvânt la Azomureș.

Dar, pentru ca aplicaţia să funcţioneze la potenţialul maxim, fermierii trebuie să facă înainte de toate o analiză a solului. Numai dacă au date la zi despre componenţa chimică a pământului în care cresc culturile poate fi calculată doza corectă de îngrăşământ. Micii fermieri spun că este un cost pe care nu şi-l permit.

„Şi aşa avem investiţii enorme. (Reporter: Nu aţi făcut o analiză a solului?!) Nu, nu ne permitem.. îngrăşăminte, ierbicide, pesticide.. toate trebuie”, spune o agricultoare.

În acelaşi timp aplicaţia dă cele mai bune rezultate atunci când este conectată, prin satelit, la softul unui tractor performant.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri